Fasolka szparagowa - dlaczego warto ją jeść?

Kuchnia Czwartek, 25 lipca 2019
Oceń:
4 / 20 głosów

W tym roku fasolka szparagowa nie należy do najtańszych warzyw. Jeśli komuś udało się wyhodować sporą jej ilość, to może mieć pewność, że sprzeda każdą nadwyżkę. Ale fasolka szparagowa ma całą masę wspaniałych właściwości, więc warto ją wprowadzić również do swojej, codziennej diety.

Fasolka szparagowa ma wiele odmian

Najbardziej kojarzymy pewnie tę żółtą i zieloną, ale jest też na przykład fioletowa, która zmienia kolor po ugotowaniu.
Zanim wrzucimy fasolkę szparagową do gotującej się wody, trzeba ją oczyścić z łyka i obciąć każdej końcówki. Wodę oczywiście solimy, a fasolkę gotujemy na półtwardo.
A jakie właściwości ma to warzywo?

Fasolka szparagowa zawiera niewiele kalorii dlatego idealnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Może zastąpić makaron bo da się z niej wyczarować obłędne spaghetti. Można ją jeść solo - z dodatkiem na przykład smacznych dipów - albo może stać się składnikiem bardziej skomplikowanej potrawy.

Źródło: pixabay.com