Dlaczego warto jeść jajka?

Dom i ogród Sobota, 24 sierpnia 2019
Oceń:
4 / 24 głosów

Choć wielbicieli jajek raczej nie brakuje, to mało kto wie, dlaczego tak naprawdę warto je jeść. Zazwyczaj mówiło się, że podnoszą cholesterol i lepiej je ograniczać, ale teraz okazuje się, że wcale nie są takie złe.

Dlaczego warto jeść jajka?

Czy to jajecznica na masełku, czy jajko sadzone, czy zapiekane w bułeczce, albo w awokado, zawsze będzie przepyszne. I głównie dla tego smaku spożywamy je z nieukrywanym apetytem, choć nie wszystkie są tak samo smaczne. Wiele zależy od tego, w jaki sposób chowana jest kura, która te jajka znosi.
A co, oprócz smaku może nas przekonać do jedzenia jajek?

Dlaczego warto jeść jajka? Bo pomogą Ci schudnąć. Jedno jajko na twardo, to około 100 kcal. W dodatku jeśli je zjesz przed jakimś ważnym wyjściem, będziesz mogła mieć pewność, że nie chwyci Cię nagle ogromny głód, w związku z czym przetrwasz ten czas bez żadnej wpadki. Jajka, zawierają też naprawdę sporo żelaza i to w tej najlepszej postaci, którą nasz organizm świetnie przyswaja. Jedz jajka często, a nie będziesz miała anemii.

Źródło: pixabay.com