Dlaczego warto jeść szpinak? Znasz jego właściwości?
Przejdź do galerii zdjęć
To znienawidzone przez dzieci warzywo ma wiele dobrych właściwości. Kiedyś, podawało się szpinak wyłącznie jako nieciekawie wyglądającą papkę, która bez odpowiednich przypraw naprawdę nie była w stanie spróbować ucznia do spróbowania. A szpinak był dodatkiem prawie do każdego obiadu. Teraz jednak coraz więcej osób wie jak to podawać, a my wiemy, dlaczego warto jeść szpinak.
Reklama
Trzeba jednak zaznaczyć, że te piękne, zielone listki, mimo tylu pozytywnych cech nie są dla każdego. Szpinaku nie powinny jeść osoby, u których zdiagnozowano kamicę nerkową, a to dlatego, że szpinak wypłukuje wapń, a co za tym idzie, przyczynia się do powstawania tych kamieni. W innych przypadkach naprawdę warto wprowadzić szpinak do diety.
Co zrobić, by szpinak był smaczny?
Przede wszystkim trzeba go odpowiednio przyrządzić. Świeże listki będą idealnym składnikiem ulubionej sałatki dodatkiem do kanapek z ciemnego pieczywa. Ale można także przygotować z niego danie na ciepło. Na przykład makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami suszonymi z oliwy. Albo z serem feta - wtedy szpinaku nie trzeba już nawet solić, przejmuje on smak fety.
Ze szpinaku może też powstać smaczna zupa albo tarta na kruchym spodzie. Tak naprawdę nie potrzeba tu wielu przypraw - wystarczy odpowiednia ilość soli i pieprzu.
Jeżeli zależy Ci, aby szpinak nie stracił apetycznego, zielonego koloru, to zanim zaczniesz go gotować, skrop listki sokiem z cytryny.
No i pamiętaj, że on znacznie zmniejsza objętość podczas duszenia.
Skąd wiadomo, że szpinak jest świeży?
W sezonie dobrze jest kupować szpinak świeży. Zwróć uwagę na kolor listków (czy wciąż jest soczysty) oraz na to, czy nie są one lekko zwiędłe. Jeśli nie, to możesz włożyć szpinak do lodówki i przechowywać go w niej nawet kilka dni - nie straci w tym czasie swoich właściwości.
Zimą trudno o świeże listki, dlatego lepiej wybrać te mrożone. A dlaczego właściwie warto jeść szpinak? Przeczytaj w galerii!
Zobacz też:
Zupa krem ze szpinaku – przepis na lekki wiosenny obiad
Quiche ze szpinakiem – proste w wykonaniu danie kuchni francuskiej
Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: szpinak
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Krem ze szpinaku z grzankami. Zielona zupa na powitanie wiosny
Zielona zupa-krem ze szpinaku to idealne danie na pierwsze wiosenne dni. Jest lekka i delikatna, a dodatkowo prezentuje się bardzo efektownie. Jej przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut. Polecamy łatwy przepis na krem ze szpinaku z grzankami.
Gofry inne niż wszystkie – sekretny przepis Ewy Wachowicz
Gofry na słodko to popularna przekąska przygotowywana z pulchnego ciasta oraz dodatków takich jak cukier puder, owoce czy też bita śmietana. Nieodzowny symbol wakacji nad polskim morzem, lecz nie tylko. Z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo śniadaniowe, jeśli przygotujesz je w nieco zmodyfikowanej formie. Zobacz, jak to robi Ewa Wachowicz. Jej przepis na szpinakowe gofry to prawdziwe arcydzieło!
Szpinak z makaronem i przepysznym sosem serowym
Szpinak jest niesamowicie zdrowym, ale i smacznym daniem. W niczym nie przypomina bezkształtnej brei, pod której postacią kiedyś go serwowano. Z tych pysznych, zielonych liści można wyczarować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Na szczególną uwagę zasługuje szpinak z makaronem i sosem serowym. Bardzo łatwo go przygotować, a jest niesamowicie smaczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl