Dieta kobiety ciężarnej - co najlepiej jeść?
Przejdź do galerii zdjęć
Istnieje wiele mitów na temat diety kobiety ciężarnej, ale mówi się też, że w każdym kłamstwie jest ziarnko prawdy. Gdy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, powinna zadbać o siebie, stosując odpowiednią dietę. Prawidłowe odżywianie to w tym czasie podstawa.
Reklama
Co jeść w ciąży?
Jeżeli kobieta, która zaszła w ciążę ma nadwagę, powinna zwrócić szczególną uwagę na swój jadłospis. W takiej sytuacji najlepiej wybrać się do dietetyka, który ułoży listę posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym. To ważne, by przyszła mama nie przytyła zbyt wiele w obecnej ciąży, gdyż duża nadwaga jest niebezpieczna zarówno dla matki, jak i dla dziecka.
Jeżeli waga przed ciążą utrzymuje się w normie, to dieta kobiety ciężarnej powinna być po prostu zdrowa i zbilansowana.
Konkretne produkty
Zdrowa dieta to przede wszystkim węglowodany, odpowiednia ilość białka, żelaza i witamin. Podstawą jest również woda. Przyszła mama powinna pić około 2 do 3 litrów wody. Warto też sięgać po ziołowe herbatki oraz świeżo wyciskane soki warzywno owocowe. Lepiej odstawić na ten czas napoje gazowane, szczególnie te kolorowe.
Jedną z najważniejszych witamin z grupy B, które są niezastąpione w procesie powstawania i dzielenia komórek jest kwas foliowy, który ciężarna powinna przyjmować dodatkowo w postaci suplementów. A co z ciążowymi zachciankami? Na co można sobie pozwolić, a czego kategorycznie nie wolno jeść?
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: dieta ciężarnej
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl