Tradycyjne potrawy wielkanocne
Wielkanoc to najważniejsze ze świąt w kulturze chrześcijańskiej. Wiąże się z nią wiele religijnych obrzędów oraz liczne tradycje świeckie, które pojawiły się z upływem czasu. Przywołując Wielkanoc z pewnością każdy pomyśli zaraz o wielkanocnych potrawach, które pojawiają się tego dnia na stołach.
Reklama
Zaczynamy od śniadania
Najważniejszym posiłkiem w niedzielę Wielkanocną jest śniadanie. Przy pięknie nakrytym stole zasiada cała rodzina, składa sobie życzenia i wspólnie spożywa przygotowane potrawy. Na świątecznym stole pojawia się koszyczek oraz wszystko, co dzień wcześniej zostało poświęcone. W wielu domach na stole koniecznie musi stanąć naczynie z białą kiełbasą oraz chrzan lub ćwikła z chrzanem. Poza tym na stołach zazwyczaj pojawiają się różnorodne wędliny i oczywiście ogromne ilości jajek.A teraz obiad
Wielkanocny obiad rozpoczyna się tradycyjnie barszczem białym lub żurkiem. Najczęściej dodatkiem do zupy jest kiełbasa lub jajka. W niektórych domach zupa podawana jest w wydrążonym chlebie. Drugie danie to najczęściej pieczeń mięsna. Bywa także, że gospodynie przegotowują pieczony drób.Nie ma jak świąteczne słodkości
O ile wielkanocne dania nie są tak specyficzne jak np. wigilijne, to zupełnie inaczej jest ze słodkościami.Reklama
A ponadto…
Poza wspomnianymi powyżej potrawami w polskich domach na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć bardzo lubianego bigosu, różnorodnych sałatek warzywnych, zimnych nóżek i oczywiście jajek w każdej postaci.Reklama
Porada dla gospodyni
Przygotowania do świąt są bardzo pracochłonne. Do tego wiele dań takich jak sałatki czy wędliny nie możne być zbyt długo przechowywane. Dlatego też w niektórych domach pojawił się zwyczaj, który daje w pierwszy dzień świąt wolne gospodyni. Tym samym nie musi ona siedzieć w kuchni by przygotować świąteczny obiad, ale przez cały dzień jedzone są przygotowane wcześniej potrawy. Ma to bez wątpienia wiele zalet m.in. gospodyni może świętować z pozostałymi członkami rodziny, a poza tym znacznie zmniejsza się ilość wyrzucanego po świętach jedzenia. AgnieszkaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl