Tradycyjne potrawy wielkanocne

Dom i ogród Czwartek, 10 kwietnia 2014
Oceń:
5 / 31 głosów
Tradycyjne potrawy wielkanocne

Wielkanoc to najważniejsze ze świąt w kulturze chrześcijańskiej. Wiąże się z nią wiele religijnych obrzędów oraz liczne tradycje świeckie, które pojawiły się z upływem czasu. Przywołując Wielkanoc z pewnością każdy pomyśli zaraz o wielkanocnych potrawach, które pojawiają się tego dnia na stołach.

Zaczynamy od śniadania

Najważniejszym posiłkiem w niedzielę Wielkanocną jest śniadanie. Przy pięknie nakrytym stole zasiada cała rodzina, składa sobie życzenia i wspólnie spożywa przygotowane potrawy. Na świątecznym stole pojawia się koszyczek oraz wszystko, co dzień wcześniej zostało poświęcone. W wielu domach na stole koniecznie musi stanąć naczynie z białą kiełbasą oraz chrzan lub ćwikła z chrzanem. Poza tym na stołach zazwyczaj pojawiają się różnorodne wędliny i oczywiście ogromne ilości jajek.

A teraz obiad

Wielkanocny obiad rozpoczyna się tradycyjnie barszczem białym lub żurkiem. Najczęściej dodatkiem do zupy jest kiełbasa lub jajka. W niektórych domach zupa podawana jest w wydrążonym chlebie. Drugie danie to najczęściej pieczeń mięsna. Bywa także, że gospodynie przegotowują pieczony drób.

Nie ma jak świąteczne słodkości

O ile wielkanocne dania nie są tak specyficzne jak np. wigilijne, to zupełnie inaczej jest ze słodkościami. Nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez tradycyjnej babki. Na stołach podczas świąt pojawiają się lukrowane baby drożdżowe, ale również babki piaskowe, czekoladowe i inne. Koniecznie muszą pojawić się również świąteczne udekorowane mazurki. Są to ciasta na kruchym spodzie z bardzo różnymi dodatkami.

Wiele gospodyń przygotowuje też tradycyjne paschy, czyli desery oparte na masie twarogowej. W niektórych domach pojawiają się także serniki, makowce oraz keksy. Charakterystyczną cechą wszystkich świątecznych słodkości jest ogromna ilość bakalii, które się do nich dodaje.

Poza ciastami i paschami na wielkanocnych stołach z pewnością znajdą się czekoladowe baranki, zajączki czy jajeczka.

A ponadto…

Poza wspomnianymi powyżej potrawami w polskich domach na stołach wielkanocnych nie może zabraknąć bardzo lubianego bigosu, różnorodnych sałatek warzywnych, zimnych nóżek i oczywiście jajek w każdej postaci. Mogą być jajka w galarecie, bez dodatków albo faszerowane różnymi nadzieniami. Te wszystkie dania podawane mogą być zarówno na śniadanie jak i na kolację lub jako poczęstunek dla gości.

Porada dla gospodyni

Przygotowania do świąt są bardzo pracochłonne. Do tego wiele dań takich jak sałatki czy wędliny nie możne być zbyt długo przechowywane. Dlatego też w niektórych domach pojawił się zwyczaj, który daje w pierwszy dzień świąt wolne gospodyni. Tym samym nie musi ona siedzieć w kuchni by przygotować świąteczny obiad, ale przez cały dzień jedzone są przygotowane wcześniej potrawy. Ma to bez wątpienia wiele zalet m.in. gospodyni może świętować z pozostałymi członkami rodziny, a poza tym znacznie zmniejsza się ilość wyrzucanego po świętach jedzenia.

Agnieszka