Nie lubisz oliwek? Sprawdź, dlaczego warto je jeść!

Kuchnia Poniedziałek, 18 maja 2020
Oceń:
4 / 26 głosów

Oliwki mają charakterystyczny smak, co sprawia, że nie wszystkim on odpowiada. Mimo to są jednymi z najbardziej popularnych owoców, choć niektórzy uważają, że to warzywo. Sałatka grecka bez oliwek nie smakuje już tak samo. A ich wielcy fani dodają ją też do kanapek, pizzy, czy dań obiadowych.

Dlaczego warto jeść oliwki?

Panuje powszechna opinia, że oliwki są pikantne, a nawet gorzkie, ale wydać ją musiał ktoś, kto nigdy tego owocu nie spróbował. Najwięcej wywodów snuje się na temat oliwy, która z tych oliwek powstaje, a mało kto pamięta o samych owocach. A korzyści z ich spożywania jest tak wiele, że nawet sobie nie wyobrażacie.

Oliwki to samo zdrowie!

Oliwki mogą zapobiegać chorobom serca, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zwiększają ilość dobrego cholesterolu w organizmie. Zawierają tłuszcze jednonienasycone, dzięki czemu pomagają w odchudzaniu. Oczywiście dobra dieta to nie wszystko i by zrzucić zbędne kilogramy, trzeba też wprowadzić w życie aktywność fizyczną. Dlaczego jeszcze warto jeść oliwki?

Oliwki wykazują działanie przeciwnowotworowe a także przeciwutleniające. Wprowadzenie ich do codziennej diety zmniejsza ryzyko rozwinięcia się w organizmie nowotworu. Zaskoczeniem może być dla Was to, że oliwki mogą działać przeciwbólowo, dzięki dużej zawartości antyoksydantów i składników odżywczych, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Źródło: pl.freepik.com