Dieta ciężarnej
Należy pamiętać, że dieta kobiety ciężarnej powinna być bezpieczna dla dziecka, ale przecież chodzi też o to, by te posiłki były smaczne. W przeciwnym razie przyszła mama może nie mieć na nie apetytu, przez co będzie zjadała mniej kalorii, niż potrzebuje.
Na początek warto wykluczyć składniki, które uczulają ciężarną. Następnie spisać te, które są wskazane i lubiane przez przyszłą mamę, oraz przygotować plan posiłków na tydzień, a nawet na miesiąc z góry. To pozwoli uniknąć wkładania do sklepowego koszyka produktów, których ciężarna jeść nie powinna. Ale też pozwoli zaoszczędzić na zakupach - sprawdź sama.
Świeże produkty
Racjonalne żywienie ciężarnej kobiety dotyczy przede wszystkim zdrowych, ale i świeżych produktów. To też, zamiast objadać się tonami czekolady, lepiej zrobić zdrową nutellę z awokado, kakao i banana. Chleb pszenny warto zamienić na pełnoziarnisty. Trzeba też bezwzględnie wykluczyć z diety olej palmowy. A co konkretnie powinna jeść kobieta ciężarna?
Do diety ciężarnej trzeba włączyć wszelkie produkty pełnoziarniste. To źródło błonnika, białka, ale również niezwykle cennych witamin, których w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć. Ciężarna musi też zapomnieć o surowiźnie. Zero surowego mięsa, jajek , ale też owoców morza, więc sushi tylko w okrojonej wersji.