domowe słodycze

Proste pomysły na domowe słodycze

Przejdź do galerii zdjęć
Każdy z nas lubi od czasu, do czasu zjeść coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy ochotę iść do sklepu lub zależy nam, aby unikać śmieciowego jedzenia. W takiej sytuacji wcale nie musimy rezygnować ze słodkich przyjemności. Istnieje wiele przepisów, na zdrowe, domowe słodycze, które są równie smaczne jak znane hity, ze sklepowych półek.
Reklama

Przepisy na domowe słodycze

Domowe słodkości są nie tylko bardzo smaczne, ale również dają wiele satysfakcji. Takie rozwiązanie jest znacznie zdrowsze, ponieważ sami dobieramy skład naszych słodyczy, dzięki czemu możemy uniknąć białego cukru, czy dodatków chemicznych. Ponadto zdrowe słodycze, są również ekologiczne. Ponieważ, nie wymagają opakowań plastikowych, w końcu możemy je od razu zjeść. Pomysł na domowe słodycze jest pozostałością po poprzednich czasach i ustroju. W czasach młodości naszych matek i babek nie było słodyczy na półkach lub były bardzo drogie, co oczywiście nie oznaczało, że dzieci lub inni domownicy, nie mieli ochoty na coś słodkiego. Dlatego musiały wymyślić proste, słodycze na szybko, które z łatwością były w stanie wykonać w domu. Obecnie trend ten powraca, ponieważ jedzenie kupowane w sklepach, często zawiera substancje, których nie powinniśmy i nie chcemy spożywać. Ponadto własnoręcznie zrobione słodycze są często powodem do dumy, gospodarza. Domowe słodycze, mają jeszcze jedną ważną zaletę- możemy je zrobić w takiej ilości, jaką tylko chcemy i kiedy tylko chcemy.  Oto tradycyjne oraz nowoczesne, proste przepisy, a domowe słodycze: Lizaki z ksylitolu
  • 100 g ksylitolu
  • łyżeczka dowolnego aromatu (migdałowego, skórka pomarańczy)
Podobnie jak w przypadku cukru, ksylitol należy podgrzać.
Reklama
Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza, należy dodać aromat. Następnie masę należy przelać do małych pojemniczków, powbijać patyczki i zostawić na godzinę w lodówce. Lizaki gotowe. Owocowy kisiel
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 250 ml wody
  • dowolne owoce np. truskawki lub jagody
Owoce podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy cukier i 200 ml wody. W reszcie rozrabiamy mąkę i dodajemy do owoców. Gotujemy na małym ogniu, kiedy kisiel zrobi się jednolity i gęsty, jest gotowy do podania.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: domowe słodycze
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama