czekolada
Canva.com

Dlaczego warto jeść czekoladę? Przepisy na domowe, czekoladowe kosmetyki

Czekolada! Kto jej nie lubi? Jeśli kochasz słodki smak, to z pewnością jesteś zapaloną fanką czekolady. Biała, mleczna, gorzka.. z orzechami i innymi bakaliami, nadziewana, albo zupełnie zwyczajna. Czekolada zawiera sporo kalorii, ale ma też wiele cennych składników, dla których naprawdę warto czasem sobie na nią pozwolić. I choć to za jej smak cenimy ją najbardziej, to jest również świetnym składnikiem domowych kosmetyków.
Reklama

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Dla smaku! Tak, zdecydowanie dla smaku. Ale co dobrego jeszcze daje nam czekolada?
  • Czekolada jest wspaniałym źródłem żelaza. Oczywiście mowa tutaj głównie o gorzkiej czekoladzie, gdyż gorzkie kakao w 100 gramach zawiera czasem tego żelaza więcej, niż potrzebujemy na dzień.
  • Czekolada dostarcza nam też sporej dawki magnezu. To właśnie magnez ma wpływ na kondycję naszych mięśni, a także na nasz układ nerwowy. To też ważny składnik naszych zębów i kości.
  • W czekoladzie znajdziemy także miedź. Ten pierwiastek jest istotny na przykład w związku z syntezą białek i w kwestii regulowania różnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie.
  • Czekolada jest afrodyzjakiem. Wystarczy, że ją zjesz, a już poczujesz się podobnie jak w momencie, gdy ogarnia Cię uczucie zakochania.
  • Czekolada chroni serce. Aby tak się działo musisz jeść ją codziennie. Mowa oczywiście o czekoladzie dobrej jakości i ma to być zaledwie KOSTKA, a nie tabliczka czekolady.
  • Czekolada wspomaga uczenie się! I to jest udowodnione naukowo. Osoby, które jadły czekoladę potrafiły skupić się na nauce dużo dłużej i jednocześnie przyjmowali więcej nowych informacji. Zatem czekolada w ramach drugiego śniadania – na przykład jako dodatek do owsianki – to wcale nie jest taki zły pomysł.
  • Ziarna kakaowca potrafią leczyć kaszel.
Całkiem sporo tych zalet spożywania czekolady, prawda? A znaleźć można jeszcze inne.
Reklama
Bo okazuje się, że czekolada jest też świetnym składnikiem domowych kosmetyków.

Czekoladowe kosmetyki – przepisy

Za pomocą czekolady i kilku składników można wyczarować prawdziwe, domowe spa.
Reklama
A warto to zrobić, gdyż czekolada wykazuje wspaniałe działanie na naszą skórę również od zewnątrz. Oczyszcza ją, zmiękcza i usuwa toksyny. Dzięki czekoladzie zmarszczki i blizny stają się mniej widoczne, a skóra będzie bardziej elastyczna. Rewelacyjna informacja, prawda? Nie ma więc na co czekać. Trzeba działać.
  • Peeling do ust z czekolady – łyżka cukru brązowego, łyżka oliwy bądź oleju kokosowego, łyżka kakao i łyżka miodu. Wszystko ze sobą mieszamy i używamy regularnie. Taki peeling wytrzyma w lodówce nawet pół roku.
  • Balsam do ciała – pół szklanki oleju kokosowego, jedna czwarta szklanki wosku pszczelego, pół szklanki oleju z sezamu, półtora łyżeczki mąki ziemniaczanej, kilka ziaren goździków – rozgnieć je w moździerzu, 2 konkretne łyżki cynamonu i kakao. Wosk pszczeli należy rozpuścić w kąpieli wodnej, tak samo oleje. Gdy wszystko wystygnie dodaj resztę składników i zacznij ubijać mikserem. Powstanie przyjemna w dotyku pianka.
  • Maska do twarzy – półtora łyżeczki miodu, 5 łyżek kakao, dwie i pół łyżeczki płatków owsianych, 5 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany. Płatki owsiane mielimy, wszystko ze sobą mieszamy i nakładamy na twarz na kwadrans. Po tym czasie zmywamy.
Do wyboru, do koloru.
Reklama
Z czekolady (z kakao) możesz wyczarować takie kosmetyki, jakie tylko zechcesz. A skoro mają one tak wspaniałe właściwości, to warto je stosować tak często, jak tylko się da.  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama