Dlaczego warto jeść czekoladę?
Dla smaku! Tak, zdecydowanie dla smaku. Ale co dobrego jeszcze daje nam czekolada?
- Czekolada jest wspaniałym źródłem żelaza. Oczywiście mowa tutaj głównie o gorzkiej czekoladzie, gdyż gorzkie kakao w 100 gramach zawiera czasem tego żelaza więcej, niż potrzebujemy na dzień.
- Czekolada dostarcza nam też sporej dawki magnezu. To właśnie magnez ma wpływ na kondycję naszych mięśni, a także na nasz układ nerwowy. To też ważny składnik naszych zębów i kości.
- W czekoladzie znajdziemy także miedź. Ten pierwiastek jest istotny na przykład w związku z syntezą białek i w kwestii regulowania różnych procesów, które zachodzą w naszym organizmie.
- Czekolada jest afrodyzjakiem. Wystarczy, że ją zjesz, a już poczujesz się podobnie jak w momencie, gdy ogarnia Cię uczucie zakochania.
- Czekolada chroni serce. Aby tak się działo musisz jeść ją codziennie. Mowa oczywiście o czekoladzie dobrej jakości i ma to być zaledwie KOSTKA, a nie tabliczka czekolady.
- Czekolada wspomaga uczenie się! I to jest udowodnione naukowo. Osoby, które jadły czekoladę potrafiły skupić się na nauce dużo dłużej i jednocześnie przyjmowali więcej nowych informacji. Zatem czekolada w ramach drugiego śniadania – na przykład jako dodatek do owsianki – to wcale nie jest taki zły pomysł.
- Ziarna kakaowca potrafią leczyć kaszel.
Całkiem sporo tych zalet spożywania czekolady, prawda? A znaleźć można jeszcze inne. Bo okazuje się, że czekolada jest też świetnym składnikiem domowych kosmetyków.
Czekoladowe kosmetyki – przepisy
Za pomocą czekolady i kilku składników można wyczarować prawdziwe, domowe spa. A warto to zrobić, gdyż czekolada wykazuje wspaniałe działanie na naszą skórę również od zewnątrz. Oczyszcza ją, zmiękcza i usuwa toksyny. Dzięki czekoladzie zmarszczki i blizny stają się mniej widoczne, a skóra będzie bardziej elastyczna. Rewelacyjna informacja, prawda? Nie ma więc na co czekać. Trzeba działać.
- Peeling do ust z czekolady – łyżka cukru brązowego, łyżka oliwy bądź oleju kokosowego, łyżka kakao i łyżka miodu. Wszystko ze sobą mieszamy i używamy regularnie. Taki peeling wytrzyma w lodówce nawet pół roku.
- Balsam do ciała – pół szklanki oleju kokosowego, jedna czwarta szklanki wosku pszczelego, pół szklanki oleju z sezamu, półtora łyżeczki mąki ziemniaczanej, kilka ziaren goździków – rozgnieć je w moździerzu, 2 konkretne łyżki cynamonu i kakao. Wosk pszczeli należy rozpuścić w kąpieli wodnej, tak samo oleje. Gdy wszystko wystygnie dodaj resztę składników i zacznij ubijać mikserem. Powstanie przyjemna w dotyku pianka.
- Maska do twarzy – półtora łyżeczki miodu, 5 łyżek kakao, dwie i pół łyżeczki płatków owsianych, 5 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany. Płatki owsiane mielimy, wszystko ze sobą mieszamy i nakładamy na twarz na kwadrans. Po tym czasie zmywamy.
Do wyboru, do koloru. Z czekolady (z kakao) możesz wyczarować takie kosmetyki, jakie tylko zechcesz. A skoro mają one tak wspaniałe właściwości, to warto je stosować tak często, jak tylko się da.