Jak jeść więcej owoców i warzyw? Nasze sposoby!
Owoce i warzywa powinny być podstawą naszej codziennej diety. Codziennie powinniśmy spożywać aż 5 porcji warzyw i (lub) owoców. Nie każdemu udaje się przemycić w swojej diecie aż tak dużą ich ilość. Jak to zmienić? Jak jeść więcej owoców i warzyw?
Reklama
3/4 warzywa i 1/4 owoce
Trzeba pamiętać o tym, że owoce zawierają sporo cukru. Mamy je włączać do naszej diety, ale powinny stanowić one jedynie 1/4 naszego całodziennego zapotrzebowania na owoce i warzywa. Powinniśmy spożywać około 400 gram warzyw i owoców, podzielonych równomiernie na cały dzień, na 5 porcji.Jak jeść więcej owoców i warzyw?
To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Te sposoby sprawią, że będziesz w stanie wcisnąć w swoje menu odpowiednią ilość warzyw i owoców.- Jeśli jesz śniadanie na słodko – placki, owsiankę, czy jogurt naturalny, zawsze dodawaj do tych dań owoce. Owsianka z owocami smakuje wybornie. Możesz na przykład zetrzeć jabłko i dodać trochę cynamonu. Pycha! Do jogurtu naturalnego możesz dorzucić tak naprawdę każdy owoc, albo w całości, albo zblendowany czy zgnieciony widelcem – na przykład w przypadku bananów. Placuszki na słodko również polewaj jogurtem i posypuj owocami.
- Analogicznie robimy to samo przy śniadaniach na słono. Smażysz sobie omleta? Dorzuć do niego cebulkę, paprykę, pieczarki. Pomidory też się świetnie sprawdzą. Kładź sałatę i pomidora na kanapki.
- Gotuj zupy. Jeśli nie lubisz takich z całymi warzywami, to koniecznie je blenduj. W zupie można przemycić naprawdę każde warzywo, nawet dzieciom
- Świetnym dodatkiem do obiadu są sałatki warzywne. Taka sałatka sprawdzi się również doskonale na lekką kolację. Wystarczy, że dodasz tuńczyka, lub kurczaka, trochę prażonych nasion i oliwy i zyskasz wspaniały posiłek.
- Zrób zapasy mrożonek. Czasami nie dodajemy warzyw i owoców do naszych posiłków, bo ich zwyczajnie nie mamy. A sklepu już zamknięty, albo jesteśmy tak pochłonięci obowiązkami, że zwyczajnie nie mamy czasu na zakupy. Gdy zapasy są w zamrażarce, wystarczy je wyjąć w odpowiednim momencie. Warto pamiętać, że zimą mrożone owoce i warzywa są nawet lepszej jakości, niż te świeże, sprowadzane zza granicy.
- Nie zapominaj o koktajlach. Zaopatrz się w zielone warzywa takie jak szpinak, seler naciowy. Warto mieć też w lodówce kiwi, które wbrew pozorom trochę może tam poleżeć. Wystarczy dodać trochę wody czy mleka tradycyjnego lub roślinnego i można wyczarować z tych składników przepyszny koktajl, który dodatkowo stanie się dla nas prawdziwą bombą witaminową.
- Rób zielone pesto, które możesz dodać na kanapki, do makaronu, lub wykorzystać je jako dip do moczenia pasków warzyw.
- Przygotuj sobie obrane owoce i warzywa i wykorzystuj je w ciągu dnia jako przekąski. Do kina (również przed telewizor) też lepiej zabrać takie smakołyki niż chipsy i popcorn).
- Zajadaj się frytkami, ale tymi domowymi. Sprawdzą się w tym celu nie tylko tradycyjne ziemniaki, ale też bataty, marchewka, czy pietruszka. Wystarczy osypać je ziołami i można w ten sposób przygotować naprawdę pyszny obiad.
- Przemycaj owoce i warzywa w ciastach i deserach. Możesz zrobić pyszne ciasto z fasoli, marchewki czy cukinii. I nikt nawet nie zauważy, że dodałaś do niego jakieś warzywo.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl