rozhgrzewające zioła

6 rozgrzewających ziół, które zawsze powinnaś mieć w domu

Zioła, o których dziś opowiemy, zazwyczaj mamy w naszej kuchni i stosujemy je podczas gotowania. Ale mało kto wie, że oprócz walorów smakowych, dostarczają nam jeszcze więcej pozytywów. Dzięki nim można łatwiej walczyć z wszelkimi infekcjami, a często pomagają też przy chorobach stawów. Te rozgrzewające zioła każdy z nas powinien mieć zawsze w domu.
Reklama

Rozgrzewające zioła, które warto mieć w kuchni

  • Czy kiedy pomyślisz o imbirze natychmiast przypominają Ci się ciasteczka i piwo? To znak, że oglądasz sporo amerykańskich filmów. Imbir można też dorzucić do herbaty, albo do zupy – dla zdrowotności. Ma intensywny aromat i smakuje dość słodko, z takim lekkim, drewnianym posmakiem. Potrafi wyleczyć przeziębienie i różne, wirusowe infekcje. Uśmierza ból stawów oraz mięśni i zawiera całą masę przeciwzapalnych substancji. Imbir wspomaga trawienie i łagodzi mdłości. Łagodzi też znacznie bóle miesiączkowe. Pomaga przy bólach migrenowych, odkaża i odświeża jamę ustną i poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu łatwiej jest się skoncetrować. To prawdziwe kombo jeśli chodzi o rozgrzewające zioła do stosowania przy leczeniu różnych dolegliwości.
  • Czy potrafisz wyobrazić sobie szarlotkę bez cynamonu? Albo owsiankę z jabłkiem czy ciasteczka jabłkowe? Imbir świetnie komponuje się także z kawą. Ma wiele drogocennych właściwości. Pomaga między innymi w dolegliwościach żołądkowych i jest stosowany przy zatruciach.
  • Kurkuma – wspaniale barwi, to też wykorzystuje się ją podczas zajęć sensorycznych. Można z niego wyczarować brązowe farby (po dodaniu gęstego jogurtu naturalnego). Świetnie również sprawdza się w kuchni. A jakie są właściwości tej przyprawy? Kurkuma chroni DNA przed mutacjami, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, chroni jelita i układ trawienny, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza bóle menstruacyjne, łagodzi objawy depresji, reguluje poziom cukru we krwi.
  • Rozmaryn – łagodzi bóle żołądka i chroni przed wrzodami, chroni wątrobę, wspomaga pamięć, zapobiega depresji. Używa się go głównie w kuchni śródziemnomorskiej.
  • Kardamon – jest świetny na dolegliwości trawienne i na przeziębienie. Łagodzi kaszel i udrażnia zatkany nos. Wspomaga walkę z otyłością i cukrzycą. Jest stosowany jako środek zwiększający potencję. Odświeża oddech.
  • Goździki – skutecznie wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają bakterie, wspomagają wątrobę, łagodzą bóle zębów.
Wszystkie te rozgrzewające zioła warto wprowadzić do swojej diety szczególnie jesienią i zimą, kiedy to nasz układ odpornościowy potrzebuje naturalnego wsparcia.
Reklama
Co dorzuciłabyś do tej listy?
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama