Canva.com
Mąka kokosowa - dlaczego warto z niej korzystać i jak jej używać
Od jakiegoś czasu produkty z kokosa, gdzie w składzie znajdziemy mleko kokosowe lub mąkę na dobre zagościły na sklepowych półkach. Ciągle jednak sięgamy po nią rzadziej niż po tradycyjne mąki zbożowe. A to błąd, ponieważ mąka kokosowa jest znacznie zdrowszą alternatywną dla pszennej, czy kukurydzianej. Warto więc dowiedzieć się, jakie są właściwości mąki kokosowej oraz jak używać mąki kokosowej w naszych kuchniach.
Reklama
Błonnik, białko… Co zawiera mąka kokosowa?
Orzech kokosowy praktycznie nie zawiera cukru oraz skrobi, tym samym nie ma ich w mące kokosowej. Natomiast mąka kokosowa jest bardzo bogata w błonnik. Czyni z niej to idealny produkt do diety niskokalorycznej i niskowęglowodanowej. Błonnik zawarty w mące kokosowej nie odkłada się, wzmacnia za to uczucie sytości. Inne istotne właściwości mąki kokosowej, o których warto wspomnieć to między innymi spora zawartość tłuszczów MTC, które są lekkostrawne. Tłuszcze te wykazują również działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Mąka kokosowa jest ulubienicą wegan z powodu niecodziennej jak na mąkę, dużej ilości białka. Jednocześnie idealnie sprawdza się w dietach dla sportowców, osób robiących masę mięśniową oraz polecana jest dla małych dzieci i młodzieży.Reklama
Pomysły na mąkę kokosową-jak jej używać?
Mąka kokosowa jest produktem uniwersalnym. Sprawdzi się w przypadku dań obiadowych, śniadań, znane są również smaczne wypieki z mąki kokosowej. Sprawdzi się zwłaszcza w domach gdzie zamieszkują cukrzycy. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego często przewija się w dietach dla osób dotkniętych cukrzycą.Reklama
Kilka faktów i ciekawostek o mące kokosowej
- mąka z kokosa nie zawiera glutenu
- ma bardzo niski indeks glikemiczny
- zawiera dużo białka
- wpływa korzystnie na metabolizm
- reguluje poziom glukozy we krwi
- pomaga obniżyć zły choresterol
- regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i wspomaga walkę z otyłością
- produkowana jest głównie na Filipinach
- jest produktem ostatecznym, pozyskiwanym po wyprodukowaniu mleka i oleju kokosowego
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl