Mąka kokosowa - dlaczego warto z niej korzystać i jak jej używać
Udostępnij Google News
Kuchnia

Mąka kokosowa - dlaczego warto z niej korzystać i jak jej używać

Od jakiegoś czasu produkty z kokosa, gdzie w składzie znajdziemy mleko kokosowe lub mąkę na dobre zagościły na sklepowych półkach. Ciągle jednak sięgamy po nią rzadziej niż po tradycyjne mąki zbożowe. A to błąd, ponieważ mąka kokosowa jest znacznie zdrowszą alternatywną dla pszennej, czy kukurydzianej. Warto więc dowiedzieć się, jakie są właściwości mąki kokosowej oraz jak używać mąki kokosowej w naszych kuchniach.

Błonnik, białko… Co zawiera mąka kokosowa?

Orzech kokosowy praktycznie nie zawiera cukru oraz skrobi, tym samym nie ma ich w mące kokosowej. Natomiast mąka kokosowa jest bardzo bogata w błonnik. Czyni z niej to idealny produkt do diety niskokalorycznej i niskowęglowodanowej. Błonnik zawarty w mące kokosowej nie odkłada się, wzmacnia za to uczucie sytości. Inne istotne właściwości mąki kokosowej, o których warto wspomnieć to między innymi spora zawartość tłuszczów MTC, które są lekkostrawne. Tłuszcze te wykazują również działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

Mąka kokosowa jest ulubienicą wegan z powodu niecodziennej jak na mąkę, dużej ilości białka. Jednocześnie idealnie sprawdza się w dietach dla sportowców, osób robiących masę mięśniową oraz polecana jest dla małych dzieci i młodzieży. Mimo niskiej kaloryki (w 100g zaledwie 443 kcal) mąka kokosowa dzięki swoim właściwościom jest produktem bardzo sytym. Wbrew obawom wielu osób, nie jest słodka, chociaż w proszku można wyczuć aromat kokosa. Ze względu na swoje właściwości spożywanie mąki kokosowej sprzyja metabolizmowi. Dodatkowo idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej.

Pomysły na mąkę kokosową-jak jej używać?

Mąka kokosowa jest produktem uniwersalnym. Sprawdzi się w przypadku dań obiadowych, śniadań, znane są również smaczne wypieki z mąki kokosowej. Sprawdzi się zwłaszcza w domach gdzie zamieszkują cukrzycy. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego często przewija się w dietach dla osób dotkniętych cukrzycą. Lekki posmak kokosa i jego zapach znika podczas obróbki termicznej, przy czym nie jest słodka. Wypieki z mąki kokosowej są lżejsze i smaczniejsze, dlatego z powodzeniem może być dodawana do ciast, naleśników, ciasteczek i babeczek. Może jednak czasem wymagać wymieszania jej z inną mąką. Jak używać mąki kokosowej w codziennych daniach? Mąka ta bardzo dobrze zagęszcza sosy, już mała jej ilość jest skuteczna. Wiele osób panieruje nią również mięsa, idealnie nadaje się do kurczaka, ale również panierowania warzyw, czy ryb. Polecana jest również do spodów do pizzy, ciasto wówczas jest bardzo smaczne, lekkie i chrupiące. Należy jednak podczas pieczenia pamiętać o odpowiedniej ilości wody, najlepiej w stosunku 1:1.  Przydatne będzie również coś, co idealnie złączy składniki np. jajka.

Kilka faktów i ciekawostek o mące kokosowej

  • mąka z kokosa nie zawiera glutenu
  • ma bardzo niski indeks glikemiczny
  • zawiera dużo białka
  • wpływa korzystnie na metabolizm
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • pomaga obniżyć zły choresterol
  • regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i wspomaga walkę z otyłością
  • produkowana jest głównie na Filipinach
  • jest produktem ostatecznym, pozyskiwanym po wyprodukowaniu mleka i oleju kokosowego
Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie