Czym zastąpić zasmażkę z mąki pszennej i masła? Oto wegan patent bez glutenu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańska zasmażka bez glutenu
Tradycyjną zasmażkę robi się z mąki pszennej lub bułki tartej, a także masła. Obecnie w sklepach można kupić wegańskie zamienniki masła, a więc mogą one stanowić jego odpowiednik. Jednak trzeba przyznać, że jest to dość kosztowne, a zasmażkę można zrobić również w inny sposób.
Nasza propozycja to opcja idealna dla osób, które również unikają glutenu. Jeżeli należysz do tego grona, jesteśmy przekonani, że przypadnie Ci do gustu!
Tradycyjne masło możesz zastąpić dowolnym olejem lub oliwą. Może to być, np. olej kokosowy, który doskonale połączy się z drugim składnikiem, którym jest... mąka kokosowa! Produkuje się ją z miąższu kokosa, a więc nie zawiera ona glutenu. Jest za to świetnym źródłem błonnika i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to także doskonały wybór dla diabetyków oraz osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mąka kokosowa wspomaga bowiem metabolizm i ma niewiele węglowodanów.
Jak zrobić zasmażkę z mąki kokosowej?
Nic prostszego! Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nasyp na nią mąkę kokosową i przyprawy, takie jak pieprz, sól, ostra papryka w proszku, papryka słodka w proszku, a także curry. Następnie praż całość przez około dwie minuty. Później dodaj olej i wymieszaj. Voilà! Zasmażka gotowa!
Do czego wykorzystać zasmażkę?
Zasmażka będzie się doskonale komponować, np. z gotowaną fasolką szparagową. Możesz ją również wykorzystać do ziemniaków czy młodej kapusty.