Świąteczne przyprawy korzenne- zastosowanie i właściwości
Przyprawy korzenne nie tylko mają piękny zapach i ciekawy aromat, ale również posiadają właściwości korzystne dla zdrowia. Jednocześnie warto wiedzieć, do jakich dań i wypieków pasują poszczególne
świąteczne przyprawy korzenne.
Egzotyczna przyprawa, która stanowi idealny dodatek do wypieków, kompotów, czy owocowych zup. Anyż również dobrze komponuje się z cielęciną, czy drobiem. Spożywanie anyżu jest korzystne dla zdrowia. Anyż, jak i inne
przyprawy korzenne, właściwości ma bogate. Anyż pobudza trawienie, działa moczopędnie i oczyszczająco. Ponadto warto również przyjmować go podczas bólów miesiączkowych, ponieważ działa rozkurczowo.
Idealna przyprawa do ryżu. Szafran jednak należy stosować w małych ilościach. Dodawany do potraw sprzyja trawieniu. Można nim również barwić ciasta oraz pieczywo. Przyprawy nie należy jednak dodawać bezpośrednio. Szafran należy rozpuścić w alkoholu lub ciepłej wodzie, czy mleku. Świetnie sprawdzi się w potrawach z baraniny, jagnięciny, czy zupach rybnych.
Jeżeli szukamy idealnej
przyprawy do grzańca, to z pewnością poza imbirem i cynamonem, sięgniemy po goździki.
Podobnie jak inne przyprawy korzenne idealnie nadają się na problemy z trawieniem i niestrawnością. Goździki sprawdzą sie również w przypadku, gdy borykamy się z nieprzyjemnym zapachem z ust. Możemy stosować je do dań ze śledzi, baraniny, kapusty, dziczyzny, czy wieprzowiny.
Jeżeli wybieramy
świąteczne przyprawy korzenne z całą pewnością sięgniemy po imbir. Ma on właściwości lecznice. Wspomaga odporność oraz trawienie. Jednocześnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, deserami oraz wypiekami. Jednocześnie stosowany jest w różnego rodzaju dietach. Ma bowiem właściwości odchudzające.
Jest nieocenioną królową wśród korzennych przypraw.
Gałka muszkatołowa to idealna przyprawa do sosów, mięs oraz zup. Wzbogaca smak swoim wyjątkowym aromatem. Ta
egzotyczna przyprawa ma również właściwości lecznicze. Gałka muszkatołowa i ogólnie
przyprawy korzenne, właściwości swoje zawdzięcza wielu związkom chemicznym. Gałka muszkatołowa np. posiada dużą zawartość żelaza, fosforu, czy eugenol, który ma działanie przeciwzapalne. Spożywanie małych ilości tej przyprawy zapobiega również powstawaniu wrzodom żołądka.
Jak przyprawy korzenne trafiły do Europy?
Handel przyprawami korzennymi odebrał sporą rolę w historii. Swego czasu niektóre z nich były cenniejsze niż złoto.
Miasta wielu europejskich krajów dosłownie zostały zbudowane na przyprawach korzennych. W średniowieczu ze względu na ich intensywny aromat zabijano nimi smak nieświeżego, zepsutego mięsa. Do Europy przywieźli je żeglarze i odkrywcy. Kiedyś były towarem luksusowym, dzisiaj goszczą na wielu stołach. Te, które uważamy za
świąteczne przyprawy korzenne były jednymi z najbardziej eleganckich i ekskluzywnych. W szesnastym wieku zaledwie jeden funt szafranu miał wartość profesjonalnego konia jeździeckiego z dobrej hodowli. Dodatkowo warto wspomnieć, że w tym samym czasie jeden gulden był wart od dziesięciu do nawet siedemdziesięciu pięciu euro, a za zaledwie parę goździków trzeba było zapłacić sześć i pół guldena.