6 pomysłów na to co zrobić z czerstwego chleba
Pieczywo codziennie pojawia się na naszym stole. Bywa, że kupujemy go zbyt wiele i nie jesteśmy w stanie przejeść go na świeżo. Choć zazwyczaj mamy świadomość tego ile możemy zjeść, to wystarczy, że pojawią się u nas goście i już musimy kupić więcej. Co w takim przypadku zrobić z pieczywem nie pierwszej świeżości? Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Reklama
Co zrobić, by chleb był dłużej świeży?
Jeśli nie chcecie przerabiać czerstwego chleba, to warto po prostu zadbać o to, żeby był dłużej świeży. Najlepiej tuż po zakupie owinąć go bawełnianą ściereczką. Są też takie specjalne woreczki do chleba, albo woskowijki. Tak poowijany chleb można zamknąć w chlebaku – byle nie plastikowym. Sprawdza się również włożenie do chlebaka połówki jabłka. Chleb wówczas jest dłużej świeży i pachnący. Działa to na tej zasadzie, że jabłko oddaje systematycznie swoją wilgoć, którą oczywiście wchłania pieczywo. Jeśli kupiliście więcej pieczywa i jesteście przekonani, że na pewno go nie zjecie, możecie je po prostu zamrozić. Mrożony chleb czy bułki po wyjęciu i odmrożeniu smakują zupełnie tak, jak świeże.Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Czerstwego chleba nie trzeba wyrzucać. Można go jeszcze w pewien sposób odświeżyć.Reklama
- Czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia grzanek, które później dodacie na przykład do zupy krem. Mogą smakować po prostu chlebem, lub ziołami.
- Zupa chlebowa: to również świetny sposób na przerobienie czerstwego pieczywa. Chleb zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy oliwę, czosnek, natkę pietruszki, przyprawiamy odpowiednio. Taka zupa chlebowa powinna być wcześniej zblendowana, wychodzi nam wtedy z tego naprawdę smaczny krem.
- Czerstwy chleb może również stać się bazą do sernika. Na takim chlebie robi się spód do ciasta.
- Chleb nie pierwszej świeżości sprawdzi się doskonale jako pewien śniadaniowy przysmak na słodko, lub wytrawnie. W opcji wytrawnej, chleb moczymy w jajku i smażymy z obu stron. W wersji na słodko do jajka dolewamy mleko, dodajemy cynamon i cukier. Również smażymy, a takie „grzanki” jemy z cukrem pudrem, lub z dżemem.
- Czerstwe pieczywo pszenne smakuje pysznie z gorącym mlekiem. To taka mleczna zupa z bułkami, które smak wielu z nas kojarzy pewnie z dzieciństwa.
- Z czerstwego chleba można też zrobić przepyszną zapiekankę. Potrzebujemy chleb, wędzony boczek, mozzarellę, por, jajka, mleko, śmietanę 18 % i sól, pieprz do smaku. Kroimy chleb, por, boczek i ser. A śmietanę blendujemy z jajkami i mlekiem oraz z przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy chleb, na to ser, boczek i por. Zalewamy wszystko masą śmietanową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl