Dieta w insulinooporności – co można jeść?
Insulinooporność to poważny problem naszego wieku. Badania donoszą, że nawet połowa społeczeństwa może cierpień na tę przypadłość i nawet o tym nie wiedzieć. Regularnie badania są bardzo ważne, bo jeśli nie będziemy się na nich stawiać, nie poznamy ewentualnej diagnozy, a nieleczona insulinooporność niestety przeradza się z cukrzycę. Okazuje się jednak, że dietą oraz regularną aktywnością fizyczną można skutecznie zminimalizować problem. Jaka powinna być dieta w insulinooporności?
Reklama
Co to właściwie jest ta insulinooporność?
O insulinooporności można mówić wtedy, gdy nasz organizm ma problem z obniżaniem poziomu cukru we krwi, a ten cukier podnosi się przecież regularnie zawsze wtedy, gdy coś jemy. Gdy tkanki źle reagują na insulinę, trzustka wydziela spory jej zapas. Po jakimś czasie trzustka nie jest już w stanie działać na tak wysokich mocach przerobowych i cukier we krwi rośnie, co w efekcie prowadzi do pojawienia się stanu przedcukrzycowego, a w następstwie tego do samej cukrzycy. Kto może chorować na insulinooporność? Ta przypadłość może dotyczyć osób z wielu różnych grup. Między innymi:- Osób otyłych, szczególnie tych z tak zwaną „oponką” na brzuchu.
- Osób, które wcale nie wyglądają na otyłe, ale mają sporą zawartość tkanki tłuszczowej.
- Osób, które prowadzą wyłącznie siedzący tryb życia, a do tego nie odżywiają się szczególnie zdrowo.
- Tych, którzy mają na co dzień sporo stresu.
- Osób, które mało śpią.
- Osób, które mają problemy z tarczycą czy cholesterolem.
Jakie są objawy insulinooporności?
Kiedy powinnaś udać się do lekarza? Co może świadczyć o tym, że masz problem z insulinoopornością?- Jesteś wciąż senna i mogłabyś zasnąć dosłownie wszędzie.
- Nie zmieniłaś nic w swojej diecie, a Twoja waga drastycznie rośnie.
- Często boli Cię głowa i masz kiepski nastrój.
- Nie możesz się skoncentrować i bywasz rozdrażniona.
- Masz ogromny apetyt, który przychodzi znikąd. Mogłabyś pochłonąć tonę słodyczy.
Dieta w insulinooporności
Gdy już poznasz swój problem najwyższy czas, by przejść na odpowiednią dietę. To właśnie ona i codzienna dawka ruchu sprawi, że będziesz mogła żyć zupełnie normalnie.Reklama
- Niestety trzeba odrzucić wiele produktów zbożowych, takich jak słodkie bułeczki, biały ryż i chleb oraz biały makaron. Produkty z białej mąki również nie są wskazane.
- Nie wolno jeść tłustej wołowiny i wieprzowiny.
- Trzeba odrzucić masło i smalec a także olej palmowy i kokosowy.
- Ziemiaki wolno jeść wyłącznie gotowane lub pieczone, puree, ziemniaczki smażone czy frytki nie mogą pojawić się na talerzu.
- Owoce mogą być w diecie, natomiast raczej w małej ilość – do maksymalnie 300 gram dziennie.
- Wszystkie jogurty, serki i mleczne napoje z cukrem trzeba z diety wykluczyć.
- Trzeba też pozbyć się z diety cukrów, a co za tym idzie również słodyczy.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dieta w insulinooporności: Jak odżywianie może pomóc?
Insulinooporność to coraz częściej występujące zaburzenie metaboliczne, które może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. Jednym z kluczowych elementów leczenia insulinooporności jest odpowiednia dieta. W tym artykule dowiesz się, jak skomponować zdrową i odpowiednią dietę w przypadku insulinooporności.
Cukrzyca a dania z grilla - co wolno zjeść bez obaw?
Grillowanie to popularna forma przygotowywania posiłków, zwłaszcza w okresie letnim. Cukrzykom, czyli osobom z cukrzycą, często zdarza się jednak obawiać, że potrawy z grilla mogą nie być odpowiednie dla ich zdrowia ze względu na zawartość cukru, tłuszczu lub węglowodanów.
Czego NIE trzeba robić przy insulinooporności?
Świat dietetyczny nauczył nas stawiać wszystko na jedną kartę. Gdy już dociera do nas diagnoza insulinooporności i trochę sobie o niej poczytamy, dochodzimy do wniosku, że nie możemy jeść praktycznie niczego, więc z dnia na dzień żegnamy się z węglowodanami (oczywiście wszystkimi, nie tylko cukrem, ale też węglowodanami złożonymi), przestajemy jeść jakiekolwiek owoce (ewentualnie pozwalamy sobie na te jagodowe) i rezygnujemy z aktywności fizycznej, byleby nie pogłębiać wyrzutów insuliny.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl