3 najlepsze podpowiedzi podczas wyboru patelni stalowej

3 najlepsze podpowiedzi podczas wyboru patelni stalowej

Patelnie stalowe to bez wątpienia jedne z najczęściej spotykanych na świecie patelni. Nie wszystkie jednak muszą być dobre – wiele z nich zupełnie nie spełni naszych, pokładanych w nich oczekiwań. Aby nie doznać zawodu, powinniśmy wybierać patelnie stalową więc mądrze i dokładnie – ale jesteśmy już na dobrej drodze. Czytając bowiem ten artykuł poznamy trzy podpowiedzi, w jaki sposób wybrać najlepiej do siebie dopasowaną patelnię stalową.
Reklama

Podpowiedź nr 1: Materiał wykonania patelni stalowej

Pierwszą, najważniejszą podpowiedzią, jaką powinna kierować się osoba chcąca kupić doskonałej jakości patelnię stalową powinien być materiał, z którego została ona wykonana. Najlepszej jakości stal nierdzewna jest bowiem niezwykle ważnym gwarantem jakości całej patelni. Tak więc, jak już wspomnieliśmy, wybierać powinniśmy więc tylko i wyłącznie produkty wykonane ze stali szlachetnej. Są bowiem one z reguły znacznie lepsze niż wszelkie inne ich odpowiedniki. Niestety w ślad za najlepszej jakości stalą nierdzewną – idzie też cena. Dla wielu z nas większe znaczenie będzie miał jednak fakt, że taka patelnia posłuży nam często nawet wielokrotnie dłużej, niż jej – gorszej jakości – odpowiednik. Stal nierdzewna ma swoje oczywiste przełożenie na wytrzymałość produktu, jego odporność na wszelkie urazy, zarówno te mechaniczne, jak i powodowane nawet najwyższą temperaturą.
Reklama
Ponadto taka stalowa patelnia nie zachodzić będzie w reakcje chemiczne z przygotowywanym na niej jedzeniem – w rezultacie cieszyć się będziemy mogli – nadzwyczaj smacznym i aromatycznym jedzeniem.
3 najlepsze podpowiedzi podczas wyboru patelni stalowej

Podpowiedź nr 2: Powłoki nieprzywierające stalowych patelni

Drugą z najważniejszych podpowiedzi, które oferuje niniejszy artykuł tyczą się nieprzywierających powłok w które wyposażone są stalowe patelnie.
Reklama
W obecnych czasach – prawie każda patelnia wyposażona jest bowiem w jakąś powłokę nieprzywierającą. Warto jednak głośno i wyraźnie podkreślić, że powłoki te mają często zupełnie różne od siebie właściwości. Które z nich są więc lepsze, a które gorsze? O tym w poniższym akapicie. Jeżeli chodzi więc o materiał, z którego wykonane zostały same powłoki nieprzywierające, to najczęściej spotykamy: teflon, ceramikę, kamień i tytan. Często spotykamy powłokę teflonową. Największą jej zaletą jest fakt, że smażyć można na niej nawet bez użycia tłuszczu. Można w oparciu o nią przygotowywać więc posiłki niskokaloryczne i lekkostrawne. Jeśli chodzi zaś o powłoki ceramiczną, lub kamienną – to smażyć na nich można niewielkim z dodatkiem tłuszczu. Materiały te są też bardziej trwałe i wytrzymałe od teflonu.
Reklama
Najtwardszą powłoką jest jednak tytan. Doskonale przewodzi on ciepło, a ze względu na jego wytrzymałość pokarmy mieszać na nim można nawet metalowymi sztućcami.

Podpowiedź nr 3: Jakie są sprawdzone marki stalowych patelni?

Gerlach, Konighoffer i Topfann – są to marki znane i docenione na wielu zagranicznych – a także na polskim rynku. Ze względu na to, że są one sprawdzone przez klientów z całej Europy, to przyjąć można, że wyprodukowane przez nie patelnie stalowe z pewnością nas zadowolą. Powinniśmy wziąć to pod uwagę przy wyborze sklepu internetowego, w którym planujemy przeprowadzić zakupy.

Podsumowanie

Pewni jesteśmy, że w oparciu o trzy przedstawione powyżej rady – każdy wybrać będzie mógł taką patelnię stalową, która najbardziej go zadowoli.  
Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama