Jak jeść nasiona chia? 5 powodów, dla których warto
Nasiona chia są ostatnio bardzo popularne. W zasadzie nie brakuje ich chyba w posiłkach żadnej osoby, która pasjonuje się zdrową dietą. A to podobno jeden z najzdrowszych produktów dostępnych na całym świecie. Nasiona chia zawierają bardzo dużo składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. W dodatku chia są niskokaloryczne, dlatego możemy je spożywać bez wyrzutów sumienia. Dlaczego jeszcze warto jeść nasiona chia i jak je jeść?
Reklama
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona chia, jako źródło pełnowartościowego błonnika powinny na stałe znaleźć się w naszym codziennym menu. Dostarczanie organizmowi błonnika dobrej jakości sprawia, że nasz organizm regularnie oczyszcza się z toksyn oraz resztek pokarmu, które gdzieś zalegają. Dlaczego jeszcze warto jeść chia?- Nasiona chia mają świetny wpływ na nasz mózg. Zawierają one kwasy omega – 3, które wspomagają funcjonowanie mózgu i poprawiają koncentrację.
- Nasiona chia zawierają magnez, wapń czy fosfor, dzięki czemu mają świetny wpływ na nasze kości.
- Dzięki nasionom chia można zadbać o odpowiednie ciśnienie. Udowodniowo, że mogą one zapobiegać nawet powstawaniu raka.
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika, nasiona chia utrzymują stabilny poziom cukru we krwi.
- Nasiona chia są wypełnione po brzegi antyoksydantami, dzięki czemu dbają i wygląd naszej skóry.
Reklama
Jak jeść nasiona chia?
Nasiona chia najlepiej przemycić po prostu w owsiance. W tym celu warto dosypać łyżkę czy dwie łyżki nasion do przygotowanych wcześniej płatków owsianych i odczekać chwilę. Ale prawdziwi wielbiciele nasion chia gotują je na mleku tradycyjnym lub roślinnym i zjadają na przykład z miodem, lub dodatkowo z jakimś musem owocowym, wystudzone, w formie deseru. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Chia można też dodać do jogurtu naturalnego i dorzucić jeszcze pokrojone drobno owoce. Można też zrobić z tych nasionek pudding kawowy. Chia zalewamy wcześniej zaparzoną kawą, a na wierzchu układamy na przykład płatki migdałów. Warto też dodawać nasiona chia to koktajli, a także do smoothie. Dzięki ich zawartości poczujemy się bardziej syci i dostarczymy naszemu organizmowi jeszcze więcej błonnika.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Deser z chia – przepisy na trzy szybkie i zdrowe desery
Deser z chia to wspaniała przekąska dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i dbać o linię. Właściwości zdrowotne nasion chia są ogromne. Mają wiele składników odżywczych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Do tego są tak pyszne, że każdy, kto raz ich spróbuje, z wielką chęcią do nich wraca.
Nasiona chia - właściwości zdrowotne, skutki uboczne, przepisy na deser [Superfood]
Nasiona chia od kilku lat cieszą się nieustannie rosnącą popularnością ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Chia znana również jako szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) to roślina uprawiana na szeroką skalę w Meksyku i Gwatemali. Jej nasiona to wyjątkowe źródło witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które hamują proces starzenia, a także zapobiegają wielu chorobom i nowotworom.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl