Zdrowie na talerzu - dlaczego warto jeść kiełki i jak je wyhodować?
Kiełki! Jedni je kochają, inni za nimi nie przepadają, ale zjedzą, bo zdrowo. Jest też grupa osób, która na sam widok kiełków odwraca się na pięcie. No cóż.. gusta są różne, a w kwestii smaków szczególnie. Warto jednak nadmienić, że kiełki mają naprawdę mnóstwo pozytywnych właściwości. Poza tym są bardzo łatwo dostępne i świeże kiełki można kupić o każdej porze roku. Które kiełki są najzdrowsze i jak je samodzielnie wyhodować?
Reklama
Kiełki właściwości – najzdrowsze kiełki
Nawet najbardziej banalna i wręcz nudna kanapka zyskuje nowe życie, gdy położymy na nią kiełki rzodkiewki czy brokuła. A czym właściwie są kiełki? To młodziutkie roślinki, które powstały po wykiełkowaniu z nasion. Z powodzeniem można przygotować sobie takie kiełki w domu i wcale nie jest potrzebna do tego kiełkownica. A jakie mają właściwości?- Są skarbnicą witamin. Kiełki zawierają bardzo dużo przeróżnych witamin i białka.
- Nie wzdymają – są bardzo lekkostrawne, a w dodatku nie tuczą, bo są niskokaloryczne.
- Dzięki zawartości sporej witaminy C doskonale wspierają naszą odporność.
- Mają świetny wpływ na kondycję paznokci, włosów, a także skóry.
- Zawartość magnezu i potasu w kiełkach sprawia, że mamy znacznie lepszy nastrój.
- Obniżają zły cholesterol.
Jak wyhodować kiełki w domu? Czy jest potrzebna kiełkownica?
Choć kiełki można kupić zawsze i w większości sklepów, to jednak warto pokusić się o zrobienie własnych.Reklama
- Nasiona na kiełki i najlepiej nie kupować tych, które są dostępne w sklepach ogrodniczych - mogą nam zaszkodzić.
- Sporej wielkości słoik – zakładamy, że Twoja hodowla będzie niemała.
- Jedna gumka recepturka i bandaż, albo gaza.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl