Jak zrobić pizzę? Przepis na najlepsze ciasto i sos do pizzy
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak zrobić pizzę? Przepis na najlepsze ciasto i sos do pizzy

To jedno z najsmaczniejszych, a zarazem najprostszych dań na świecie. Oczywiście prócz specjalnego ciasta, potrzebny jest również sos do pizzy, dzięki któremu potrawa zyskuje wyjątkowy smak. Liczą się również dodatki, ale akurat pizza jest nazywana potrawą z resztek, gdyż można położyć na nią dosłownie wszystko. Jaka mąka do pizzy?  Jak zrobić pizzę? A sos do pizzy? Koniecznie przeczytaj.

Skąd pochodzi pizza?

Pizza zwana była niegdyś posiłkiem najbiedniejszych osób. A to dlatego, że mógł sobie na nią pozwolić dosłownie każdy, gdyż składki do przygotowania ciasta na pizzę nie są drogie. Jednak i ci bogatsi szybko przekonali się o wyjątkowym smaku tej potrawy i zechcieli, aby pizza pojawiła się również na ich stołach.

Pizza  - ciekawostki

Z roku na rok o pizzy było coraz głośniej. Początkowo najpopularniejsza była zwykła Margherita, ale szybko zaczęto ją wzbogacać również innymi składnikami. Poniżej kilka ciekawostek o pizzy:

  • Zanim zaczęło się smarować pizzę sosem do pizzy, smarowano ją jedynie oliwą i obsypywano czosnkiem i ziołami.
  • Pomidory zaczęły trafiać na pizzę dopiero w XVIII wieku.
  • Pizza neapolitańska ma cieniutkie ciasto, o grubości maksymalnie 3 mm, a ciasto pizzy rzymskiej ma od 2 do 3 cm.
  • W Stanach Zjednoczonych pizza jest tak popularna, że na około jedną minutę przypada 350 zjedzonych kawałków.

Jak zrobić pizzę? Jaka mąka do pizzy?

Chcesz zrobić domową pizzę, ale nie Wiesz jak przygotować ciasto? Najpierw powinnaś zastanowić się nad tym jaka mąka do pizzy najlepiej się nada. Najlepiej, żeby był to oryginał, prosto z Włoch. Taka mąka nada pizzy sprężystości i delikatności.

Nie każdy jednak ma możliwość użyć tego typu produktu, zatem jeśli wybierasz coś zastępczego, musisz zwrócić uwagę, aby mąka do pizzy miała jak największą ilość glutenu.

Idealna będzie mąka o śnieżnobiałym kolorze i bardzo drobno zmielona.

Składniki na ciasto na pizzę:

  • 200 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Najpierw przesiewamy mąkę do miseczki. Następnie wlewamy mleko do garnuszka. Po podgrzaniu wkruszamy do niego drożdże oraz dodajemy łyżeczkę cukru, a także łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia – najlepiej pod bawełnianą ściereczką.

Następnie mieszankę przelewamy do mąki, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, po czym rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę.

Jak zrobić sos do pizzy?

Teraz musimy zrobić sos do pizzy. Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy składniki takie jak:

  • Passata pomidorowa (około 500 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeży czosnek – jeden większy ząbek
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • Spora łyżka ziół prowansalskich

Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy i passatę pomidorową.

Gotowym sosem do pizzy smarujemy ciasto. Wykładamy na nie ulubione dodatki  - warzywa, szynkę, ser – i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kwadrans. Smacznego.

Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią – przepis na tradycyjną włoską przystawkę

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie