Placki ziemniaczane - przepis na tradycyjne chrupiące placki z ziemniaków
Udostępnij Google News
Kuchnia

Placki ziemniaczane - przepis na tradycyjne chrupiące placki z ziemniaków

Placki ziemniaczane to tradycyjna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która znana jest praktycznie na całym świecie. Serwowane na wiele sposobów, dzięki czemu każdy może dostosować danie z placków ziemniaczanych do własnych preferencji smakowych. Jeśli więc szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa, to dobrze trafiłaś. Jak zatem zrobić chrupiące placki z ziemniaków?

Dzień placków ziemniaczanych

Nietypowe święta mnożą się niczym grzyby po deszczu i niekiedy w dość zabawny sposób urozmaicają otaczającą nas rzeczywistość. Oczywiście chrupiące placki kartoflane także mają swój dzień. Kiedy go obchodzimy? Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada.

Tego dnia bez najmniejszych skrupułów i wyrzutów sumienia śmiało możesz przygotować placki ziemniaczane na śniadanie, obiad, deser i kolację! Plackożercy w żartobliwy sposób podkreślają, że tego dnia przekąska z ziemniaków jest całkowicie pozbawiona kalorii tak samo, jak pączki w tłusty czwartek.

Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane

Zapewne wiele z Was smażone placki z ziemniaków utożsamia z czasami dzieciństwa oraz beztroskimi wizytami u dziadków, gdzie wszystko smakowało o wiele lepiej. Babcine przepisy to coś naprawdę wyjątkowego i trudnego do odwzorowania. Niemniej korzystając z tradycyjnej receptury, sama możesz przygotować równie smaczne ziemniaczane placki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • smalec lub olej rzepakowy
  • Jak przygotować placki ziemniaczane?

  • Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki
  • Do ziemniaczanej pulpy dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez rozdrabniacz czosnek
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz, który powinien równomiernie pokrywać całe dno naczynia. Następnie za pomocą łyżki formuj na patelni niewielkie racuchy ziemniaczane wedle uznania
  • Smaż na wolnym ogniu przez ok. 2,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane wykładaj na ręcznik papierowy celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu
  • Maślane placki ziemniaczane z piekarnika

    Restrykcyjna zdrowa dieta nie zawsze daje możliwość spożywania smażonych potraw, a zwłaszcza tych na głębokim tłuszczu. W tej sytuacji idealnym rozwiązaniem będą placki ziemniaczane z pieca, których przygotowanie jest również proste i przyjemne.

    Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • sól świeżo zmielony pieprz
  • Przygotowanie:

  • Ziemniaki oraz marchew zetrzyj na tarce o grubych lub średnich oczkach. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko, przyprawy oraz łyżkę klarowanego masła. Całość dokładnie wymieszaj
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj placki w taki sposób, by zachować między nimi minimum 3 cm odstępu
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i piecz placki przez 25 - 30 minut
  • Placki ziemniaczane na słodko?

    Oczywiście, że tak! W końcu ich najpopularniejszą odmianą jest ta podawana ze śmietaną i cukrem. Jeśli masz ochotę podać je na śniadanie lub w formie deseru, to możesz użyć następujących dodatków: miód, dżem, owoce karmelizowane, bita śmietana, polewa czekoladowa.

    śniadanie angielskie z plackami ziemniaczanymi pixabay.com

    Hash browns - czyli angielskie placki ziemniaczane

    Według wielu legend, placki z ziemniaków to w stu procentach polskie danie, które stało się popularne na całym świecie. Brytyjczycy również je uwielbiają, lecz przygotowują w odrobinę zmodyfikowany sposób.

    Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • olej do smażenia
  • Przygotowanie:

  • Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i dokładnie odciśnij z nich całą wodę (to najważniejsze!). Następnie dodaj sól i jajko. Całość dokładnie wymieszaj
  • Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki i smaż je na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony
  • Hash browns idealnie sprawdzą się na śniadanie w towarzystwie fasolki w sosie pomidorowym, pieczarek, grillowanych frankfurterek oraz jajecznicy. W tak oto prosty sposób mamy przygotowane angielskie śniadanie.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie