Jak zrobić lukier? Przepis na lukier królewski, cytrynowy, klasyczny
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak zrobić lukier? Przepis na lukier królewski, cytrynowy, klasyczny

Jak zrobić lukier, który jest niezbędnym składnikiem końcowym wielu wypieków oraz innych deserów? Jednym z rozwiązań są oczywiście dostępne na sklepowych półkach gotowe mieszanki, co nie do końca jest dobrym wyborem. Lukier na pierniczki bez konserwantów jest prostszy w przygotowaniu niż myślisz. Przedstawiamy przepisy, z których korzystały prawdopodobnie wszystkie babcie.

Jak zrobić lukier z cukru pudru

Słodka biała polewa to tak zwana wisienka na torcie wielu tradycyjnych wypieków, które przygotowywane są zazwyczaj w okresie świąt, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Podobno makowiec w lipcu nie smakuje tak samo, natomiast pączek bez lukru jest pozbawiony charakteru. Jak zatem rozwiązać ten problem i zrobić domową polewę z cukru pudru?

Składniki do przygotowania lukru:

  • 10 łyżek stołowych cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
  • Przygotowanie:
    Do miski dodaj 3 łyżki wody, a następnie 10 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy lukrowa polewa okaże się za gęsta – dodaj odrobinę wody, natomiast do lepszego zagęszczenia przyda się dodatkowa łyżka cukru pudru.

    Polewa bez cukru pudru

    Do przygotowania lukru najlepiej sprawdzi się cukier puder, lecz jeśli nie posiadasz go akurat w swojej kuchni, to bez problemu możesz skorzystać z alternatywy - zwykłego cukru.

    Lukier z cukru kryształ – składniki:

  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru kryształowego
  • łyżeczka octu
  • Przygotowanie:

    1. Wodę, cukier oraz ocet dodaj do rondelka i zagotuj. Następnie przykręć płomień i gotuj do momentu uzyskania "ciągnącej" konsystencji
    2. Wyłącz płomień i ucieraj polewę przy użyciu miksera, by uzyskać śnieżnobiały kolor

    pokrojony makowiec podany na białym talerzu canva.com

    Lukier królewski – przepis

    Lukier z białek jest bardzo charakterystyczny z uwagi na odcień wspaniały głębokiej bieli, który doskonale komponuje się ze świątecznymi piernikami.

    Składniki:

  • białko z dwóch jaj
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczko soku z pomarańczy
  • Przygotowanie:
    Białka jaj ubijaj mikserem w szklanym naczyniu do momentu uzyskania lekkiej pianki (białka nie mogą być ubite na sztywno). Następnie dodaj cukier oraz sok z pomarańczy i ubijaj przy użyciu miksera przez ok. 15-20 minut. Gotowy lukier z jajek nie powinien mieć żadnych grudek.

    Przepis na lukier cytrynowy

    Najlepsze desery to takie, które powstały na bazie klasycznych przepisów, ale zostały zmodyfikowane w nieszablonowy sposób. Cytrynowy lukier może być właśnie takim elementem, który nada wypiekowi odrobinę oryginalności.

    Owocowy lukier – składniki:

  • 10 łyżek stołowych cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Przygotowanie:
    Procedura jest niemalże identyczna, jak tak w przypadku klasycznej wersji polewy, lecz zamiast wody należy użyć soku z cytryny. Składniki dokładnie ze sobą wymieszać do momentu uzyskania płynnej konsystencji.

    Polewa zero kalorii

    To prawdopodobnie wspaniała informacja dla wszystkich, którzy są obecnie na restrykcyjnych dietach. Zamiana cukru na erytrytol spowoduje, że deser z polewą zostanie odchudzony o kilkadziesiąt niezbędnych kalorii.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie