Jak zrobić lukier? Przepis na lukier królewski, cytrynowy, klasyczny
Jak zrobić lukier, który jest niezbędnym składnikiem końcowym wielu wypieków oraz innych deserów? Jednym z rozwiązań są oczywiście dostępne na sklepowych półkach gotowe mieszanki, co nie do końca jest dobrym wyborem. Lukier na pierniczki bez konserwantów jest prostszy w przygotowaniu niż myślisz. Przedstawiamy przepisy, z których korzystały prawdopodobnie wszystkie babcie.
Reklama
Jak zrobić lukier z cukru pudru
Słodka biała polewa to tak zwana wisienka na torcie wielu tradycyjnych wypieków, które przygotowywane są zazwyczaj w okresie świąt, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Podobno makowiec w lipcu nie smakuje tak samo, natomiast pączek bez lukru jest pozbawiony charakteru. Jak zatem rozwiązać ten problem i zrobić domową polewę z cukru pudru? Składniki do przygotowania lukru:Polewa bez cukru pudru
Do przygotowania lukru najlepiej sprawdzi się cukier puder, lecz jeśli nie posiadasz go akurat w swojej kuchni, to bez problemu możesz skorzystać z alternatywy - zwykłego cukru.Reklama
- Wodę, cukier oraz ocet dodaj do rondelka i zagotuj. Następnie przykręć płomień i gotuj do momentu uzyskania "ciągnącej" konsystencji
- Wyłącz płomień i ucieraj polewę przy użyciu miksera, by uzyskać śnieżnobiały kolor
canva.com
Lukier królewski – przepis
Lukier z białek jest bardzo charakterystyczny z uwagi na odcień wspaniały głębokiej bieli, który doskonale komponuje się ze świątecznymi piernikami.Reklama
Przepis na lukier cytrynowy
Najlepsze desery to takie, które powstały na bazie klasycznych przepisów, ale zostały zmodyfikowane w nieszablonowy sposób.Reklama
Polewa zero kalorii
To prawdopodobnie wspaniała informacja dla wszystkich, którzy są obecnie na restrykcyjnych dietach. Zamiana cukru na erytrytol spowoduje, że deser z polewą zostanie odchudzony o kilkadziesiąt niezbędnych kalorii.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl