Przepis na tradycyjny makowiec zakłada wykonanie ciasta drożdżowego i masy makowej, która wypełnia wypiek. Przybliżony czas wykonania makowca to około 2 godziny. Będzie on niezastąpionym przysmakiem podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych.
Przepis na tradycyjny makowiec
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru do wypieków
2 żółtka jaja kurzego
1/2 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
Składniki na masę makową i lukier:
600 g masy makowej
3 białka jaja kurzego
150 ml białego lukru
1 łyżka stołowa suchego maku
Przygotowanie:
Masło, mleko i cukier rozpuść w niewielkim rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła, po czym odstaw do przestudzenia. W sporej misce umieść żółtka jaja i drożdże. Dodaj mleko z masłem oraz mąkę (wcześniej dobrze jest ją przesiać przez drobne sito). Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut ręcznie lub za pomocą miksera. Po wyrobieniu uformuj ciasto w kulę i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5 godziny, aby dobrze wyrosło. W tym czasie możesz przystąpić do wykonania masy. 600 g niezbędnej do nadzienia masy makowej można kupić w sklepie lub spróbować wykonać ją samodzielnie. Ubij na półsztywną pianę 3 białka jaja i zmieszaj ją z masą. Do masy można też dodać pokruszone orzechy włoskie (zgodnie z upodobaniami). Wyrośniętą kulę ciasta połóż na drewnianej desce. Rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Na placek wyłóż przygotowaną masę makową, a następnie zawiń makowiec w rulon. Następnie owiń rulon papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Makowiec piecz przez około 40 minut.
Zobacz też: Babka wielkanocna: przepis na tradycyjne świąteczne ciasto