Przepis na tradycyjny makowiec - idealny na Wielkanoc!
(Aktualizacja: 05 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Tradycyjny makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Najczęściej przybiera kształt podłużnego wałka o złocistobrązowym kolorze, prawidłowo wykonane powinno być też lekko wilgotne i miękkie. Aby osiągnąć taki rezultat, warto oprzeć się na sprawdzonym przepisie!
Reklama
Przepis na tradycyjny makowiec zakłada wykonanie ciasta drożdżowego i masy makowej, która wypełnia wypiek. Przybliżony czas wykonania makowca to około 2 godziny. Będzie on niezastąpionym przysmakiem podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych.
Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut ręcznie lub za pomocą miksera. Po wyrobieniu uformuj ciasto w kulę i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5 godziny, aby dobrze wyrosło. W tym czasie możesz przystąpić do wykonania masy. 600 g niezbędnej do nadzienia masy makowej można kupić w sklepie lub spróbować wykonać ją samodzielnie. Ubij na półsztywną pianę 3 białka jaja i zmieszaj ją z masą. Do masy można też dodać pokruszone orzechy włoskie (zgodnie z upodobaniami). Wyrośniętą kulę ciasta połóż na drewnianej desce. Rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Na placek wyłóż przygotowaną masę makową, a następnie zawiń makowiec w rulon. Następnie owiń rulon papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Makowiec piecz przez około 40 minut.
Zobacz też: Babka wielkanocna: przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
Przepis na tradycyjny makowiec
Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru do wypieków 2 żółtka jaja kurzego 1/2 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży Składniki na masę makową i lukier: 600 g masy makowej 3 białka jaja kurzego 150 ml białego lukru 1 łyżka stołowa suchego maku Przygotowanie: Masło, mleko i cukier rozpuść w niewielkim rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła, po czym odstaw do przestudzenia. W sporej misce umieść żółtka jaja i drożdże. Dodaj mleko z masłem oraz mąkę (wcześniej dobrze jest ją przesiać przez drobne sito).Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: makowiec
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: Słodkie sekrety z klasztoru!
Wielkanoc to okazja do przygotowania pysznych ciast, które zachwycą naszych bliskich. Siostra Anastazja, znana z przepisów kulinarnych, stworzyła wiele propozycji idealnych na te wyjątkowe święta. Przedstawiamy kilka najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne siostry Anastazji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Mazurek przepis tradycyjny: Król Wielkanocy jest jeden!
Przygotuj się na najlepszy przepis na tradycyjny mazurek, który zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Poniżej znajdziesz kompleksowy przewodnik, który pomoże Ci krok po kroku upiec idealne ciasto na Wielkanoc.
Ciasta na Wielkanoc - Przepisy, Porady i Inspiracje
Wielkanoc to czas radosnego świętowania i przede wszystkim czas pysznych wypieków. Ciasta na Wielkanoc są nieodłącznym elementem tradycyjnego polskiego stołu. Zdradzamy przepisy, porady oraz inspiracje, które pomogą Ci przygotować najlepsze wypieki na świąteczny stół.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl