deser z mascarpone

Deser z mascarpone – przepisy. Jak zrobić szybki deser?

Deser z mascarpone nie dość, że jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu to jeszcze obłędnie smakuje. W naszej kulturze od wielu pokoleń fundament deserów stanowią przede wszystkim pieczone ciasta. Okazuje się jednak, że pochodzący z Włoch serek mascarpone coraz bardziej zyskuje na popularności również w Polsce. Desery przygotowane na bazie serka mascarpone stają się prawdziwym hitem.
Reklama

Ser mascarpone

Mimo iż należy do grupy serów twarogowych, to w żaden sposób nie przypomina znanego powszechnie twarogu z charakterystycznymi białymi grudkami. Jego konsystencja może nieco przypominać bitą śmietanę, jest gęsty, lecz bardzo delikatny i kremowy. Serek mascarpone to bezsprzecznie jeden z najbardziej cenionych włoskich produktów, natomiast jego popularność na całym świecie absolutnie nikogo nie dziwi. To dobra baza zarówno do deserów na zimno, jak i gofrów lub innych przekąsek na słodko.
serek mascarpone w brązowej misce na drewnianym blacie
canva.com

Deser z mascarpone i truskawkami

Wiosna to wyjątkowa pora roku, której motywem przewodnim są między innymi uwielbiane przez wielu owocowych smakoszy truskawki.
Reklama
W deserach wykorzystywane niejednokrotnie i mogłoby się wydawać, że już nic odkrywczego nie można z nich wyczarować. Okazuje się jednak, że można czego przykładem jest nasz deser z mascarpone i truskawkami na przepysznym kakaowo-daktylowym spodzie. Całość jest przygotowywana na zimno. Owoce można oczywiście zmieniać wedle własnych preferencji. Składniki potrzebne do przygotowania deseru z mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • truskawki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek mleka
  • Jak przygotować deser z mascarpone i truskawkami:
  • Daktyle wrzuć do miski, zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 15 minut
  • Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem
  • Truskawki zmiksuj przy pomocy blendera
  • Odlej wodę z daktyli i dodaj płatki owsiane, mleko oraz kakao. Wszystko dokładnie rozgnieć do uzyskania w miarę jednolitej masy
  • Na dnie salaterki rozłóż cienką warstwę czekoladowej masy, a następnie warstwę serka mascarpone, którą należy polać musem z truskawek. Całość pokryj kolejną warstwą mascarpone, którą możesz przyozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami
  • Tak przygotowany deser można wstawić do lodówki na 15-20 minut, lecz nie ma takiej konieczności
  • deser z mascarpone z borówkami i truskawkami
    canva.com

    Przepis na szybki deser z mascarpone i biszkoptami

    Serek mascarpone jest naprawdę wspaniałą bazą do smacznych deserów na zimno i jedyną rzeczą, która może ograniczać, jest oczywiście kulinarna wyobraźnia.
    Reklama
    Co powiesz na kolejny szybki deser do kawy? Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • biszkopty
  • dowolne owoce
  • Przygotowanie: Biszkopty należy pokroić nożem w drobną kostkę lub połamać na niewielkie kawałki i wrzucić do miski. Następnie zmiksować śmietanę dodając do niej stopniowo serek mascarpone i cukier puder. Owoce pokrój lub nie – w zależności od ich rozmiaru oraz własnych upodobań. Do przygotowanych salaterek wsyp trochę rozdrobnionych biszkoptów, dodaj warstwę owoców oraz warstwę masy mascarpone. Czynność powtórz jeszcze 1-2 razy lub do wyczerpania składników.

    Mascarpone i herbatniki – przepis na deser

    Zamiast biszkoptów do przekładania masy można także używać innych ciastek.
    Reklama
    Jednymi z popularniejszych w tego rodzaju deserach są bez wątpienia herbatniki. Deser z mascarpone i herbatnikami zachwyci podniebienia wszystkich domowników oraz gości! Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • herbatniki
  • gorzka czekolada
  • Przygotowanie: Śmietanę i serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru należy ubić tak, jak w poprzednio. Herbatniki pokruszyć, a gorzką czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do salaterki należy wsypać trochę herbatników, przełożyć ją masą mascarpone i posypać wiórkami czekolady. Smacznego!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama