grejpfrut

Grejpfrut – właściwości zdrowotne, kalorie. Czy grejpfrut obniża ciśnienie?

Grejpfrut to jeden z ulubionych cytrusów Polaków. I całe szczęście! Znajduje się w nim wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów oraz substancji odżywczych. Warto po niego sięgać zwłaszcza w okresach, kiedy odporność jest nadwyrężona. Świetnie sprawdzi się w diecie lub jako zdrowa przekąska. Jego regularne spożywanie pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Reklama

Grejpfrut – właściwości, witaminy i minerały

Jest to owoc, który zawiera wiele witamin — najwięcej witaminy C. Jeden grejpfrut może pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na nią. To wystarczająca ilość, aby wzmocnić odporność. Warto go zatem spożywać przynajmniej raz dziennie, a zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pamiętaj, że nie powinieneś dokładnie oczyszczać owocu ze wszystkich jego błonek, ponieważ znajdują się w nich flawonoidy. Dzięki nim witamina C utlenia się wolniej i dłużej zatrzymuje się w organizmie. To z kolei pomaga w syntezie czerwonych krwinek. W grejpfrucie znajdują się również:
  • witaminy z grupy B
  • witamina A, E oraz P
  • wapń
  • cynk
  • pektyny
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • fosfor
pzekrojne grejpfruty leżące obok siebie
zdjęcie ilustrujące/Canva

Ile kalorii ma grejpfrut?

Owoc ten ma bardzo mało kalorii — w 100 gramach grejpfruta jest ich zaledwie 50.
Reklama
Dlatego jest świetnym produktem wspierającym odchudzanie. Niska kaloryczność sprawia, że owoc łatwo się trawi. To jeszcze nie wszystko. Oprócz tego, że grejpfrut jest niskokaloryczny, to posiada również niski indeks glikemiczny - 20!

Grejpfrut na odchudzanie

Grejpfrut ma mało kalorii, dlatego tak chętnie sięgają po niego osoby, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Jednak nie jest to jedyny powód. Owoc ten bardzo dobrze wpływa na przemianę materii.
Reklama
Co więcej, świetnie wspiera spalanie tłuszczu oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto dodać, że nie powinno się go oczyszczać z białych błonek, jeśli zależy nam na utrzymaniu pięknej sylwetki. Jej spożywanie ma bowiem właściwości przeczyszczające. Zjedzenie grejpfruta stabilizuje też poziom glukozy. Zapobiega to przemianie jej nadmiaru w tłuszcz. Najkorzystniej jest jeść ten owoc tuż po śniadaniu lub na noc. Grejpfrut jest jednym z podstawowych produktów w diecie sokowej oraz owocowej. Sprawdza się też w innych dietach odchudzających i oczyszczających. Oczywiście będzie też świetną zdrową przekąską dla każdego, kto chce się po prostu zdrowo odżywiać.
grejpfrut przekrojony na pół leżący na tle grejpfrutów w skórkach
zdjęcie ilustrujące/Canva

Czy grejpfrut może obniżać ciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze dotyka coraz większej części społeczeństwa.
Reklama
Dlatego tak ważne jest, aby temu zapobiegać. Pomocny może okazać się właśnie grejpfrut. Najnowsze wyniki badań, które opublikowano w renomowanym czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazują, że już spożycie jednego grejpfruta obniża ciśnienie krwi. Średnio było to nawet 2,43 mmHg. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli bierzesz leki na nadciśnienie, to absolutnie nie możesz popijać ich sokiem z grejpfruta. Zwłaszcza jeśli w swoim składzie zawierają felodypinę, nimodypinę, nifedypinę, werampil czy nilsodopinę. Dlaczego? Owoc może wzmocnić ich działanie.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama