Kwas foliowy w ciąży. Jakie produkty spożywcze mają go najwięcej?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Kwas foliowy w ciąży. Jakie produkty spożywcze mają go najwięcej?

Suplementowanie kwasu foliowego w ciąży jest konieczne, do zdrowego rozwoju płodu. Kwas foliowy ma ogromny wpływ na jego układ nerwowy, ale suplementowany jeszcze na etapie starań o dziecko, ułatwia również zajście w ciążę przyszłej mamie. Choć to tak ważna witamina, nie jesteśmy w stanie sami jej wytworzyć, dlatego należy ją uzupełniać albo w jedzeniu, albo za pomocą suplementów diety. W jakich produktach znajduje się go najwięcej? Jakie mogą być objawy jego niedoboru? Zobacz!

Czym jest kwas foliowy?

Kwas foliowy, to inaczej witamina B9, czy folacyna. Tych nazw jednak używa się bardzo rzadko. W naturalnym środowisku, można go znaleźć pod postacią tak zwanych folianów. Choć jest tak ważny dla naszego organizmu, niewiele osób wie, że cierpi na jego niedobór. Jest to szczególnie groźne dla kobiet ciężarnych, ale potrzebuje go tak naprawdę każda komórka naszego ciała i to nie tylko w wieku płodowym, ale na każdym etapie naszego życia.

Kwas foliowy w ciąży – dlaczego jest tak ważny?

Jeśli planujesz w najbliższym czasie zajście w ciążę, powinnaś już teraz zainteresować się tematem suplementacji kwasu foliowego. Dzięki niemu cewa nerwowa u płodu może się prawidłowo rozwijać, a według kalendarza rozwoju ma ona czas na wykształcenie się już między 2 a 4 tygodniem ciąży. Dlatego właśnie tak ważne jest to, by pomyśleć o suplementacji jeszcze na etapie planowania dziecka, gdyż żadna matka nie jest w stanie przewidzieć, że doszło do zapłodnienia wcześniej, niż w 4-5 tygodniu ciąży.

Rozwój rdzenia kręgowego dziecka a także mózgu ma wiele wspólnego z cewą nerwową. W dodatku dziecko matki, która ma niedobór witaminy B9 w czasie ciąży, może urodzić się na przykład z zespołem Downa albo z coraz popularniejszą przypadłością, jaką jest autyzm.

Podsumowując – jaka jest rola kwasu foliowego?

  • Dobrze wpływa na płodność,
  • Przeciwdziała niedokrwistości,
  • Świetnie działa na układ nerwowy,
  • Reguluje poziom homocysteiny,
  • Bierze udział w syntezie nukleotydów.

kwas foliowy

Objawy niedoboru

Gdy nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy B9, mogą pojawić się przykre objawy niedoboru kwasu foliowego, takie jak:

  • Trudności w oddychaniu,
  • Osłabienie i zawroty oraz bóle głowy,
  • Chudnięcie,
  • Ogólne osłabienie,
  • Bledsza skóra,
  • Wypadanie włosów,
  • Piekący język,
  • Problemy ze snem,
  • Kołatanie serca,
  • Uciążliwe wahania nastroju,
  • Szybsze męczenie się.

Jeśli zauważasz u siebie te objawy, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Kwas foliowy w jedzeniu – naturalne uzupełnienie niedoboru

Najłatwiejszym sposobem na uzupełnienie kwasu foliowego jest oczywiście suplementacja. Ale źródeł witaminy B9 można szukać również w pożywieniu. Gdzie znajdziemy jej najwięcej?

Warto dodać do codziennej diety ciecierzycę, szpinak, korzeń oraz natkę pietruszki, brokuły, jarmuż, żółtka jajek, sałatę czy truskawki. Kwas foliowy znajdziemy również w pieczywie graham, oraz w wątróbce.

 

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie