Ogórki kiszone – przepis. Jak zrobić ogórki kiszone na zimę?
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórki kiszone to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych tradycyjnych przekąsek w polskiej kuchni oczywiście zaraz obok kiszonej kapusty. Nietypowy smak kiszonek można lubić bądź nie, ale to przede wszystkim właściwości zdrowotne stanowią najsilniejszy argument zachęcający do ich spożywania. Mimo iż można je dostać praktycznie w każdym sklepie, to najlepiej smakują te przygotowane w domowych warunkach. Jak zrobić domowe ogórki kiszone? To proste!
Reklama
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne, witaminy i minerały
Otrzymywane w procesie fermentacji mlekowej ogórki od wielu pokoleń cieszą się olbrzymią popularnością głównie z uwagi na swoje zdrowotne właściwości. To idealne rozwiązanie dla osób na dietach odchudzających, ponieważ ogórki kiszone są niskokaloryczne. Regularne jedzenie kiszonek pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną, dlatego też bardzo często nazywa się je naturalnym probiotykiem. Oprócz tego oczyszczają organizm z toksyn oraz inicjują wzmocnienie układu immunologicznego. W przypadku niektórych chorób (np. dna moczanowa) jedzenie kiszonek należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem. Chrupiące ogórki kiszone to przede wszystkim pełnowartościowe źródło witamin i minerałów takich jak:canva.com
Tradycyjne ogórki kiszone – przepis
Jeśli lato to na myśli w pierwszej kolejności przychodzą świeże warzywa i owoce.Reklama
- Pierwszym krokiem w kiszeniu ogórków jest przygotowanie zalewy, która składa się z przegotowanej wody źródlanej i soli (1 łyżka na jeden litr wody). Zagotuj wodę i dodaj do niej sól zgodnie z instrukcją. Do zalania jednego słoika z ogórkami o pojemności 1 litr będziesz potrzebować ok. 0,5 litra wody
- Umyte i osuszone ogórki należy umieścić pionowo w litrowych słoikach razem z czosnkiem (3 ząbki na słoik), kawałkiem świeżego chrzanu i gałązką kopru z łodygą
- Tak przygotowane słoiki z zawartością trzeba oczywiście wypełnić wrzącą zalewą, natychmiast zakręcić i odstawić wiekiem do dołu na ok. 15 godzin
- Ogórki kiszone domowej roboty będą gotowe do spożycia już po 15 dniach
Jakie ogórki wybrać?
Najlepsze rezultaty są możliwe do uzyskania tylko i wyłącznie przy użyciu wysokiej jakości składników. W tym przypadku należy skupić się oczywiście na wyborze odpowiednich ogórków, które zamierzasz wkładać do słoików – najlepiej wybierać małe oraz te średniej wielkości. Warzywa muszą być świeże, twarde i przede wszystkim uprawiane w najbardziej naturalny sposób.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków?
Czy zdarzyło Ci się kisić ogórki i odkryć, że nie smakują tak, jak powinny? Często popełniamy błędy przy procesie kiszenia, które mogą wpływać na jakość i smak naszych ogórków. W tym artykule omówimy najczęstsze błędy, które popełniamy przy kiszeniu ogórków i jak ich uniknąć, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi ogórkami kiszonymi.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl