ogórki kiszone

Ogórki kiszone – przepis. Jak zrobić ogórki kiszone na zimę?

Ogórki kiszone to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych tradycyjnych przekąsek w polskiej kuchni oczywiście zaraz obok kiszonej kapusty. Nietypowy smak kiszonek można lubić bądź nie, ale to przede wszystkim właściwości zdrowotne stanowią najsilniejszy argument zachęcający do ich spożywania. Mimo iż można je dostać praktycznie w każdym sklepie, to najlepiej smakują te przygotowane w domowych warunkach. Jak zrobić domowe ogórki kiszone? To proste!
Reklama

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne, witaminy i minerały

Otrzymywane w procesie fermentacji mlekowej ogórki od wielu pokoleń cieszą się olbrzymią popularnością głównie z uwagi na swoje zdrowotne właściwości. To idealne rozwiązanie dla osób na dietach odchudzających, ponieważ ogórki kiszone są niskokaloryczne. Regularne jedzenie kiszonek pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną, dlatego też bardzo często nazywa się je naturalnym probiotykiem. Oprócz tego oczyszczają organizm z toksyn oraz inicjują wzmocnienie układu immunologicznego. W przypadku niektórych chorób (np. dna moczanowa) jedzenie kiszonek należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem. Chrupiące ogórki kiszone to przede wszystkim pełnowartościowe źródło witamin i minerałów takich jak:
  • witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C
  • cynk
  • magnez
  • żelazo
  • potas
  • wapń
  • miedź
  • sód
  • fosfor
  • ogórki przygotowane do kiszenia obok słoika czosnku oraz kopru
    canva.com

    Tradycyjne ogórki kiszone – przepis

    Jeśli lato to na myśli w pierwszej kolejności przychodzą świeże warzywa i owoce.
    Reklama
    Oprócz ich sezonowego spożycia warto wykorzystać je na wiele możliwych sposobów. Jednym z nich są przetwory, które znakomicie sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym. Składniki na ogórki kiszone:
  • ogórki gruntowe (średnich rozmiarów)
  • koper, świeży chrzan
  • ząbki czosnku (3 na litrowy słoik)
  • sól kamienna do przetworów
  • woda źródlana ze sklepu
  • Jak ukisić ogórki w domu?
    1. Pierwszym krokiem w kiszeniu ogórków jest przygotowanie zalewy, która składa się z przegotowanej wody źródlanej i soli (1 łyżka na jeden litr wody). Zagotuj wodę i dodaj do niej sól zgodnie z instrukcją. Do zalania jednego słoika z ogórkami o pojemności 1 litr będziesz potrzebować ok. 0,5 litra wody
    2. Umyte i osuszone ogórki należy umieścić pionowo w litrowych słoikach razem z czosnkiem (3 ząbki na słoik), kawałkiem świeżego chrzanu i gałązką kopru z łodygą
    3. Tak przygotowane słoiki z zawartością trzeba oczywiście wypełnić wrzącą zalewą, natychmiast zakręcić i odstawić wiekiem do dołu na ok. 15 godzin
    4. Ogórki kiszone domowej roboty będą gotowe do spożycia już po 15 dniach
    5. Jakie ogórki wybrać?

      Najlepsze rezultaty są możliwe do uzyskania tylko i wyłącznie przy użyciu wysokiej jakości składników. W tym przypadku należy skupić się oczywiście na wyborze odpowiednich ogórków, które zamierzasz wkładać do słoików – najlepiej wybierać małe oraz te średniej wielkości. Warzywa muszą być świeże, twarde i przede wszystkim uprawiane w najbardziej naturalny sposób.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama