Ogórki kiszone – przepis. Jak zrobić ogórki kiszone na zimę?
Ogórki kiszone to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych tradycyjnych przekąsek w polskiej kuchni oczywiście zaraz obok kiszonej kapusty. Nietypowy smak kiszonek można lubić bądź nie, ale to przede wszystkim właściwości zdrowotne stanowią najsilniejszy argument zachęcający do ich spożywania. Mimo iż można je dostać praktycznie w każdym sklepie, to najlepiej smakują te przygotowane w domowych warunkach. Jak zrobić domowe ogórki kiszone? To proste!
Reklama
Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne, witaminy i minerały
Otrzymywane w procesie fermentacji mlekowej ogórki od wielu pokoleń cieszą się olbrzymią popularnością głównie z uwagi na swoje zdrowotne właściwości. To idealne rozwiązanie dla osób na dietach odchudzających, ponieważ ogórki kiszone są niskokaloryczne. Regularne jedzenie kiszonek pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną, dlatego też bardzo często nazywa się je naturalnym probiotykiem. Oprócz tego oczyszczają organizm z toksyn oraz inicjują wzmocnienie układu immunologicznego. W przypadku niektórych chorób (np. dna moczanowa) jedzenie kiszonek należy niezwłocznie skonsultować z lekarzem. Chrupiące ogórki kiszone to przede wszystkim pełnowartościowe źródło witamin i minerałów takich jak:canva.com
Tradycyjne ogórki kiszone – przepis
Jeśli lato to na myśli w pierwszej kolejności przychodzą świeże warzywa i owoce.Reklama
- Pierwszym krokiem w kiszeniu ogórków jest przygotowanie zalewy, która składa się z przegotowanej wody źródlanej i soli (1 łyżka na jeden litr wody). Zagotuj wodę i dodaj do niej sól zgodnie z instrukcją. Do zalania jednego słoika z ogórkami o pojemności 1 litr będziesz potrzebować ok. 0,5 litra wody
- Umyte i osuszone ogórki należy umieścić pionowo w litrowych słoikach razem z czosnkiem (3 ząbki na słoik), kawałkiem świeżego chrzanu i gałązką kopru z łodygą
- Tak przygotowane słoiki z zawartością trzeba oczywiście wypełnić wrzącą zalewą, natychmiast zakręcić i odstawić wiekiem do dołu na ok. 15 godzin
- Ogórki kiszone domowej roboty będą gotowe do spożycia już po 15 dniach
Jakie ogórki wybrać?
Najlepsze rezultaty są możliwe do uzyskania tylko i wyłącznie przy użyciu wysokiej jakości składników. W tym przypadku należy skupić się oczywiście na wyborze odpowiednich ogórków, które zamierzasz wkładać do słoików – najlepiej wybierać małe oraz te średniej wielkości. Warzywa muszą być świeże, twarde i przede wszystkim uprawiane w najbardziej naturalny sposób.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sałatka z awokado – przepisy na zdrowe, szybkie i lekkostrawne sałatki
Sałatka z awokado brzmi jak danie z drogiej restauracji, a okazuje się, że jej wykonanie w gruncie rzeczy jest bardzo proste. Każdy, kto kocha sałatki, z całą pewnością zakocha się także w tej propozycji. Lekko, smacznie i oczywiście szybko!
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl