Sos teriyaki – przepis. Do czego używać japońskiego sosu?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Sos teriyaki – przepis. Do czego używać japońskiego sosu?

Sos teriyaki to jeden z najważniejszych elementów kuchni japońskiej, a jego smak gwarantuje niebanalne oraz wyjątkowe doznania kulinarne. Jest najbardziej znanym w Europie sosem z dalekiego wschodu zaraz po jasnym sosie sojowym, który podaje się, chociażby do znanego wszystkim sushi. Orientalny słodki sos teriyaki to idealny dodatek do kurczaka, wołowiny, ryby lub chrupiących warzyw w stylu stir fry.

Jak zrobić sos teriyaki? Przepis domowy

Sos teriyaki jak i wiele produktów charakterystycznych dla kuchni dalekiego wschodu można oczywiście kupić bez najmniejszego problemu w większości polskich supermarketów. Jeśli jednak należysz do osób, które nie preferują w kuchni drogi na skróty, to zobacz jak zrobić kultowy japoński sos w domowych warunkach. Zapewniamy, iż jego smak nie będzie odbiegał od oryginalnej wersji.

Składniki na tradycyjny sos teriyaki

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 drobno posiekane lub przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka sake
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • Przygotowanie sosu teriyaki

    Zacznij od wlania sosu sojowego, octu ryżowego i sake do szklanego naczynia. Następnie dodaj miód lub syrop klonowy i przy pomocy kuchennej trzepaczki całość dokładnie ubijaj do uzyskania lepkiej konsystencji sosu. Dodaj resztę składników i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowy sos przed użyciem najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce w celu przegryzienia się ze sobą smaków wszystkich składników.

    Uproszczona wersja sosu teriyaki

    Składniki:

  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • Przygotowanie:

    Wszystkie składniki wrzuć do rondelka i podgrzewaj na bardzo małym ogniu delikatnie mieszając. Rób to do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru lub miodu. Jeśli Twój sos będzie zbyt wodnisty możesz dodać pół łyżeczki mąki kukurydzianej.

    danie japońskie z użyciem sosu teriyaki canva.com

    Sos teriyaki – do czego używać?

    Sos w kuchni japońskiej ma bardzo wiele zastosowań. Ty również możesz wykorzystać go na wiele różnych sposób. Sos teriyaki idealnie sprawdzi się jako marynata do mięs (kurczak, wołowina, wieprzowina, indyk), owoców morza (krewetki, kalmary, ryby) lub glazura do warzyw stir fry. Zgodnie z japońską tradycją wszystkie dania powinno podawać się z ryżem.

    Najpopularniejszą potrawą z użyciem japońskiego sosu jest oczywiście kurczak teriyaki, który jest znany i lubiany na całym świecie. Słodki smak sosu teriyaki urozmaici zapewne wiele najróżniejszych dań. Zachęcamy zatem do eksperymentowania i samodzielnego odkrywania jego nietypowych zastosowań.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie