Puree ziemniaczane – przepis, kalorie. Jak zrobić tradycyjne puree?
Puree ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków, które stanowią nieodłączny element większości polskich obiadów każdego dnia. Oczywiście przygotowanie puree jest banalnie łatwe i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Warto jednak znać kilka trików, które wzniosą to smaczne i pozornie proste danie z ziemniaków na wyższy poziom. Jak zatem zrobić tradycyjne ziemniaczane puree?
Reklama
Puree ziemniaczane – przepis
Przygotowanie tradycyjnego puree z ziemniaków jest bardzo łatwym i nieskomplikowanym procesem. Kremowe danie z ziemniaków doskonale sprawdzi się, chociażby z kalafiorowymi kotletami lub z kotletami bezmięsnymi. Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaczanego puree:- Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, lecz dłużej niż zwykle. Najlepiej jakby były odrobinę rozgotowane
- Do rondelka wlej mleko i dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, a następnie na wolnym ogniu rozpuść w miksturze masło. Jeśli nie jesteś na diecie i możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa oraz lubisz bardziej maślane puree, to możesz zwiększyć ilość dodawanego masła nawet do 100 g
- Gdy ziemniaki się rozgotują, dokładnie rozgnieć je przy użyciu tłuczka, a następnie wlej do masy roztopione w mleku masło ze śmietaną. Dodaj świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i dosól jeśli zajdzie taka potrzeba. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji
canva.com
Ile kalorii ma gotowe puree?
Kalorie w przygotowanym puree z ziemniaków według powyższego przepisu na 100 g produktu to 123 kcal, natomiast rozkład poszczególnych makroskładników prezentuje się następująco:Czy puree ziemniaczane w proszku jest zdrowe?
Ostatnie kilka w sektorze spożywczym minęło pod znakiem ciągłego rozwoju nie tylko w zakresie technologii, ale i również nowych pomysłów modyfikowania żywności. Dziś jajecznica w proszku nie jest już dla nikogo żadnym zaskoczeniem.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl