Puree ziemniaczane – przepis, kalorie. Jak zrobić tradycyjne puree?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Puree ziemniaczane – przepis, kalorie. Jak zrobić tradycyjne puree?

Puree ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków, które stanowią nieodłączny element większości polskich obiadów każdego dnia. Oczywiście przygotowanie puree jest banalnie łatwe i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Warto jednak znać kilka trików, które wzniosą to smaczne i pozornie proste danie z ziemniaków na wyższy poziom. Jak zatem zrobić tradycyjne ziemniaczane puree?

Puree ziemniaczane – przepis

Przygotowanie tradycyjnego puree z ziemniaków jest bardzo łatwym i nieskomplikowanym procesem. Kremowe danie z ziemniaków doskonale sprawdzi się, chociażby z kalafiorowymi kotletami lub z kotletami bezmięsnymi.

Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaczanego puree:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 60 g masła
  • 70 ml mleka
  • łyżka śmietany 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • Jak przygotować puree:

    1. Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, lecz dłużej niż zwykle. Najlepiej jakby były odrobinę rozgotowane
    2. Do rondelka wlej mleko i dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, a następnie na wolnym ogniu rozpuść w miksturze masło. Jeśli nie jesteś na diecie i możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa oraz lubisz bardziej maślane puree, to możesz zwiększyć ilość dodawanego masła nawet do 100 g
    3. Gdy ziemniaki się rozgotują, dokładnie rozgnieć je przy użyciu tłuczka, a następnie wlej do masy roztopione w mleku masło ze śmietaną. Dodaj świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i dosól jeśli zajdzie taka potrzeba. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji

    Smacznego!

    młode ziemniaki zebrane z pola canva.com

    Ile kalorii ma gotowe puree?

    Kalorie w przygotowanym puree z ziemniaków według powyższego przepisu na 100 g produktu to 123 kcal, natomiast rozkład poszczególnych makroskładników prezentuje się następująco:

  • węglowodany - 18 g
  • tłuszcz - 5 g
  • białko - 1,9 g
  • Czy puree ziemniaczane w proszku jest zdrowe?

    Ostatnie kilka w sektorze spożywczym minęło pod znakiem ciągłego rozwoju nie tylko w zakresie technologii, ale i również nowych pomysłów modyfikowania żywności. Dziś jajecznica w proszku nie jest już dla nikogo żadnym zaskoczeniem. Oczywiście tyczy się to wielu innych produktów spożywczych w tym także puree z ziemniaków, które także dostępne jest w wersji sproszkowanej. Czy jego spożycie jest dobre dla zdrowia? To zależy od konkretnego produktu, lecz mimo wszystko zalecamy przygotować puree w domowych warunkach.

    Puree ziemiaczane w proszku
    poza ziemniakami może również zawierać tłuszcz palmowy, mleko w proszku oraz diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471). Produkty wkładane do sklepowych wózków są oczywiście indywidualną kwestią każdej z nas, natomiast robiąc zakupy warto pomyśleć przede wszystkim o swoim zdrowiu w myśl znanego przysłowia – jesteś tym, co jesz.

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie