biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami i galaretką – przepis na deser truskawkowy

Biszkopt z truskawkami to sezonowe ciasto, które uwielbia każdy łasuch. A co jeśli udałoby się je przygotować w krócej niż 15 minut? Czyż to nie byłoby piękne? Czy jest w ogóle możliwe? Oczywiście! Te dwa przepisy na całkiem różne słodkości są tak szybkie i proste, że wychodzą zawsze i w zastraszającym tempie. Sama sprawdź!
Reklama

Ciasto z truskawkami na zimno

Truskawki! Czy jest ktoś, kto nie lubił tych pięknie czerwonych, słodko-kwaśnych owoców? Sezon na nie w pełni! Dlatego warto pokusić się o przygotowanie z nich potraw lub deserów. A przyznać trzeba, że można wyczarować z nich naprawdę wiele! Począwszy od ciast na zimno lub z pieczonym spodem, a skończywszy na knedlach, makaronach, ryżu czy nawet sałatkach! Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Biszkopt z truskawkami – przepis

Ten przepis na puszysty biszkopt z truskawkami jest banalny w wykonaniu. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! Prawdopodobnie to będzie najpyszniejszy deser, jaki do tej pory jadłaś! Składniki
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 15 g cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka dużych truskawek
Przygotowanie
  • Jajka wbij do miksera, następnie z cukrem ubij na błyszczącą pianę
  • Powoli dolewaj mleko i olej
  • Łyżką dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Truskawki umyj, oczyść i pokrój na ćwiartki. Osusz na sitku
  • Blachę wyłóż papierem i posmaruj margaryną
  • Ciasto przelej do blaszki i co kawałek wciśnij w nie pokrojone wcześniej truskawki
  • Piecz w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu przez około 50 minut. Możesz sprawdzić wykałaczką, czy jest już gotowe
  • Na koniec posyp cukrem pudrem
zbliżenie na truskawki położone obok ciasta
zdjęcie ilustrujące/Canva

Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką

To ciasto nie dość, że jest proste i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze idealnie sprawdzi się w upalne dni! Reasumując, smakołyk w sam raz na lato.
Reklama
Składniki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki octu
  • proszek do pieczenia
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 50 - 60 dkg świeżych truskawek
Przygotowanie
  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodawaj na zmianę żółtka i cukier
  • Nie wyłączając miksera, dolewaj delikatnym strumieniem olej, podczas gdy w tym samym czasie będziesz dodawać przesianą mąkę
  • Do tak przygotowanej masy dodaj proszek do pieczenia oraz ocet
  • Całość dokładnie wymieszaj i wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni
  • Po upieczeniu i ostudzeniu zdejmij papier
  • Truskawki umyj, oczyść i pokrój na połówki
  • Galaretki rozpuść w 3 szklankach wody
  • Owoce ułóż równomiernie na biszkopcie i zalej prawie stężałą galaretką
  • Włóż do lodówki do stężenia, aby jeszcze bardziej składniki się ze sobą połączyły
A jaki jest Twój ulubiony deser?
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama