tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek. Przepis na szybki deser bez pieczenia

Tiramisu to deser pochodzący z Włoch. Pokochają go fani mascarpone, kakao, a także kawy. W teorii więc niekoniecznie jest on przeznaczony dla dzieci, ale gdyby dokonać niewielkiej profanacji, można by zrobić tiramisu na przykład z kawą zbożową, albo z biszkoptami moczonymi w kakao. Z resztą.. Istnieje tak wiele wersji tiramisu, że trudno je zliczyć na palca dwóch rąk. Dziś skupimy się na przepisach na tiramisu bez jajek. Będą to pomysły na proste i smaczne desery bez pieczenia.
Reklama

Przepis na tiramisu bez jajek

Prawdziwy, włoski deser ma w składnikach surowe jajka. Nie każdemu jednak to odpowiada, dlatego dziś chcemy Ci podrzucić przepis na tiramisu bez jajek. Ta prosta w wykonaniu słodkość jest naprawdę przepyszna, a w dodatku żeby ją zrobić nie potrzebujesz nawet piekarnika, bo jest to deser bez pieczenia.

Składniki na tiramisu bez jajek

Co będzie Ci potrzebne do przygotowania deseru?
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej, zaparzonej wcześniej i ostudzonej kawy
  • 50 ml likieru kawowego – jeśli ciasto mają jeść również dzieci, można pomiąć ten punkt
  • Śmietanka 30 % - 200 ml, koniecznie z lodówki
  • Cukier puder lub inne słodzidło do smaku (około 3 łyżki)
  • 0,5 kg mascarpone
  • Łyżka kakao – tylko do posypania
tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek – przygotowanie

Zaparzoną wcześniej i ostudzoną kawę musimy wymieszać z likierem. Przygotowujemy formę do deseru. Biszkopty moczymy jeden po drugim w mieszance z kawą i układamy je w naczyniu czy też na blaszce. Śmietanką ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Wszystko musi dobrze się połączyć, ale UWAGA! Z mascarpone i śmietany łatwo zrobić masło. Dlatego ubijać trzeba bardzo ostrożnie. Tak przygotowaną masę układamy na naszych nasączonych biszkoptach. Następnie kolejne ciasteczka też moczymy w kawie i wykładamy je na śmietanową masę.
Reklama
Wierzch deseru posypujemy kakao i wstawiamy wszystko na 2-3 godzinki do lodówki. To wszystko. Prawda, że proste?

Desery bez jajek

W letnią pogodę i niekończące się upały najchętniej jemy zimne lody albo.. jakieś desery bez pieczenia. Potrzebujesz więcej przepisów na desery bez jajek? Już się robi! Świetnie sprawdzi się na przykład deser z chia, albo z tapioki. Ale możesz też wykorzystać do zrobienia takiego deseru budyń. Wystarczy ugotować go według wskazówek na opakowaniu, a gdy już wystygnie, dorzucić ulubione owoce. Takim deserem z mascarpone (a zarazem pełnowartościowym posiłkiem) może być też na przykład czekoladowa owsianka. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dosypujemy kakao i gotujemy wszystko na małym ogniu. Następnie dodajemy owoce, wiórki kokosowe, orzechy i wszystko to, na co akurat masz ochotę. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama