Bogracz – przepis tradycyjny. Węgierski bogracz z kluseczkami
Bogracz jest węgierską zupą gulaszową. Przygotowuje się ją przede wszystkim z mięsa wołowego, ziemniaków i papryki. Są też wersje, w których dodaje się do niej kluseczki lub makaron. Ten gulasz będzie idealny na sezon jesienno-zimowy. Z pewnością posmakuje nie tylko Węgrom!
Reklama
Bogracz – przepis tradycyjny
Tradycyjny przepis na bogracz pochodzi z Węgier. Jest to rodzaj gulaszowej zupy, której nazwa pochodzi od kociołka, w którym ją przygotowywano. Każdy, kto lubi wyraziste smaki, będzie tym daniem zachwycony. Składniki- 1 kilogram wołowiny
- 300 gramów czerwonej cebuli
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 100 gramów smalcu
- litr wody
- kminek
- Opłucz wołowinę pod zimną wodą, następnie osusz ręcznikiem i pokrój w kostkę
- Cebulę i paprykę również pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj
- W rondlu rozpuść smalec i zrumień na nim mięso. Później dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Na koniec dopraw kminkiem
- Do podsmażonych składników dodaj przyprawę do gulaszu i zalej wodą. Całość mieszaj do zagotowania. Następnie przykryj i duś na małym ogniu do zmięknięcia
zdjęcie ilustrujące/Canva
Przepis na bogracz z kluseczkami
Bogracz z kluseczkami jest zupełnie inny od wersji podstawowej.Reklama
Reklama
- 600 gramów mięsa wołowego bez kości
- litr wody
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 dużej marchewki
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 2,5 łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 100 gramów smalcu
- sól i pieprz do smaku
- 100 gramów mąka pszenna
- 4 łyżki wody
- łyżeczka natki pietruszki
- szczypta soli
- Opłucz mięso i pokrój w dużą kostkę. Dopraw słodką papryką. Sparz pomidory i zdejmij skórkę. Pozbądź się nasion i pokrój w kostkę
- Cebulę, paprykę i ziemniaki także pokrój w dużą kostkę, a marchewki w pół krążki
- W rondlu roztop smalec i podsmaż cebulę oraz odrobinę słodkiej papryki w proszku. Następnie wrzuć mięso. Dolej odrobinę wody i duś przez chwilę
- Dodaj warzywa (oprócz ziemniaka) i wyciśnij ząbki czosnku. Przesmaż przez moment, następnie zalej litrem wody. Zagotuj i przykryj. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia mięsa. Wrzuć ziemniaki i gotuj jeszcze przez chwilę
- Do jeszcze gotującej się zupy wrzuć kluski. Dopraw do smaku
Reklama
Reklama
Strogonow a bogracz – różnica
Obie te zupy gulaszowe przyrządza się w podobny sposób. Jednak podstawową różnicą są kiszone ogórki, które dodaje się do strogonowa. Kolejną rzeczą jest to, że w strogonowie nie znajdziemy klusek, a ziemniaki. Co więcej, do strogonowa często dodaje się wieprzowinę, z kolei do bogracza zawsze wołowinę.Z czym podawać bogracz?
Taką zupę gulaszową, jak bogracz, podaje się zazwyczaj w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Dopiero z niego gulasz rozlewamy do mniejszych miseczek. Bogracz podajemy z lanymi kluseczkami, czy też wcześniej zrobionymi kluskami. Można także serwować z białym chlebem. W czasie przyjęcia warto podać z nim także kieliszek białego węgierskiego wina.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Zupa z serka topionego — szybka, smaczna i tania
Zupa z serka topionego to patent na szybki i tani obiad z niczego. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ta zupa była gwiazdą biwaków i obozów harcerskich. Możemy przygotować ją tylko z serków topionych lub mieszanki różnych twardych serów, które akurat mamy w lodówce. Oto przepis na prostą i szybką zupę serową.
Babcia Lusia zdradziła sekret najlepszej zupy szczawiowej! Zawsze dodaje jeden składnik!
Lubisz zupę szczawiową? Mamy coś dla Ciebie! Poznaj sekretny przepis babci Lusi na najlepszą szczawiówkę! Aksamitnie gładką i obłędnie pyszną! Taki efekt uzyskasz za sprawą jednego składnika, który trzeba dodać tuż przed podaniem zupy. Oto najlepsza zupa szczawiowa z przepisu babci Lusi!
Hit od Ewy Wachowicz! Zielona zupa z sałaty masłowej
Ta zupa to prawdziwe zaskoczenie! Jej głównym składnikiem jest zielona sałata! Jeżeli nie boisz się kuchennych eksperymentów, wypróbuj ten przepis, a efekt Cię zaskoczy! Oto zielona zupa z sałaty masłowej według Ewy Wachowicz.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl