Łazanki z kapustą i grzybami – przepis tradycyjny. Jak zrobić łazanki?
(Aktualizacja: 09 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łazanki to jedno z tradycyjnych polskich dań. Jest to makaron w formie kwadracików, który podaje się z kapustą i boczkiem, kiełbasą lub też mięsem mielonym. Często do tego dania dodaje się także grzyby. Czy wiesz jak przyrządzić łazanki tak, aby zachwyciły domowników? Poniższe przepisy z pewnością Ci w tym pomogą. Znajdziesz tu też przepis na inny szybki obiad.
Reklama
Łazanki z młodą kapustą i grzybami – przepis tradycyjny
To najbardziej tradycyjny przepis na łazanki z młodą kapustą i grzybami z możliwych. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią szybkie dania i szukają pomysłu na tani, szybki obiad. Składniki- 500 g suszonych łazanek
- 1 młoda kapusta
- 2-3 cebule
- garść suszonych grzybów
- 200 g surowego boczku
- sól i pieprz do smaku
- Grzyby gotuj w wodzie przez 30 minut, następnie odcedź, ostudź i pokrój w drobne paseczki
- Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na złoty kolor, dodaj także pokrojoną cebulkę i grzyby. Duś przez chwilę
- Poszatkowaną kapustę gotuj do miękkości, następnie odcedź
- Makaron do łazanek ugotuj, odcedź i połącz z kapustą, boczkiem, grzybami i cebulką. Dopraw do smaku
Składniki na szybki obiad
Najszybszy obiad zrobisz z dramstików, ryżu, pieczarek, cebuli, papryki, kukurydzy i przyprawy do kurczaka.Reklama
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić łazanki?
To sprawdzony i naprawdę prosty przepis na makaron do łazanek.Reklama
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- Mąkę przesiej na stolnicę i uformuj kopczyk. Na środku zrób dziurkę, do której wbij jajka, dodaj sól, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody. Następnie ugnieć twarde ciasto
- Pokrój je na 4 części i przykryj ściereczką. Pozostaw na około 20 minut
- Po tym czasie każdą z części rozwałkuj odrobinę grubiej niż na makaron i pokrój w kwadraciki. Pozostaw na czystej ściereczce do przeschnięcia
- Ugotuj w osolonej wodzie
Przepis na łazanki z mięsem mielonym
Ten przepis na łazanki jest odrobinę inny od tradycyjnego.Reklama
- 300 g makaronu typu łazanki
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g kiszonej kapusty
- duża cebula
- olej do smażenia
- pieprz, sól i majeranek do smaku
- Ugotuj kiszoną kapustę do miękkości, następnie odcedź. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
- Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na patelni. Dorzuć mięso mielone i dopraw do smaku. Smaż przez około 15 minut
- Do rondla wrzuć makaron, kapustę i mięso mielone. Całość smaż około 5 minut. Ponownie dopraw do smaku
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makaron ze szparagami - genialny smak!
W końcu nadchodzi sezon na szparagi! Można bez przeszkód rozkoszować się ich wspaniałym, jednym w swoim rodzaju smakiem. Szukasz pomysłów na jakieś proste w przygotowaniu, ale obłędne danie ze szparagami? Wypróbuj je w wersji z makaronem! Na pewno pokochasz ten przepis. Jest dziecinnie prosty, ale efekt zachwyca!
Ugotowałaś za dużo makaronu? Zobacz jak go wykorzystać!
Szukasz pomysłu na wykorzystanie makaronu, a nie masz ochoty na kolejny sos? Masz chęć na coś innego niż zwykle? To świetnie się składa. Z łatwością możesz przygotować coś innego niż zazwyczaj, a jednocześnie pysznego. Wybierz jeden z prostych przepisów i ciesz się smakiem powstałego dania. Przekonaj się, jak pyszne rzeczy można stworzyć z takich składników, jak wczorajszy makaron.
Międzynarodowy Dzień Sera: Przygotuj pyszny makaron z sosem z gorgonzolą
27 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera. Biały, żółty, topiony, pleśniowy, podpuszczkowy, solankowy, dojrzewający… Na świecie istnieją prawie 4 tysiące gatunków sera, który jest jednym z ulubionych produktów spożywczych. W dniu święta sera warto sięgnąć właśnie po ten składnik i przygotować coś pysznego. Dziś polecamy makaron z sosem serowym z gorgonzolą.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl