Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Przepis na szybki obiad
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra opcja na szybki obiad, który możesz przygotować na kilka dni. Jeśli lubisz ziemniaki z piekarnika, które stanowią świetny dodatek do obiadu, to zapiekanka z ziemniaków i mięsa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poza walorami smakowymi jej największym atutem jest przede wszystkim proste i nieskomplikowane przygotowanie.
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis
Warzywne zapiekanki bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Najpopularniejszą z nich jest bezsprzecznie zapiekanka z ziemniaków, którą można modyfikować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania pysznego dania nie potrzeba zbyt wiele - zapiekanka ziemniaczana to pomysł na szybki obiad z niczego. Podstawą są oczywiście ziemniaki, natomiast resztą składników może być to co zostało akurat w Twojej lodówce. Jeśli nie przepadasz za kuchenną improwizacją, to skorzystaj z naszego przepisu na ziemniaczaną zapiekankę z wołowiną.canva.com
Składniki na zapiekankę z ziemniaków:
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę?
- Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach, lecz nie można dopuścić do ich rozgotowania. Muszą pozostać półtwarde. Po ugotowaniu odczekaj do ich całkowitego wystygnięcia i pokrój w cienkie plastry
- Następnie na dużą patelnię wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek – całość podsmaż przez 2-3 minut. Po delikatnym zeszkleniu cebuli oraz czosnku na patelnie dodaj zmieloną wołowinę i smaż przez ok. 5-8 minut. Pamiętaj o tym, że mięso musi być sypkie, dlatego też w czasie obroki termicznej ważne jest jego rozdrabnianie przy pomocy szpatułki
- Po podsmażeniu mięsa kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię puszki pokrojonych pomidorów i reszty przypraw (słodka papryka, curry, kurkuma). Całość należy dokładnie wymieszać i na zmniejszonym płomieniu smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj puszkę przepłukanej zimną wodą czerwonej fasoli i ponownie wymieszaj
- Następnie wnętrze naczynia do zapiekania posmaruj masłem, a na dnie rozłóż jedną warstwę przygotowanych wcześniej ziemniaków w plastrach, które należy przykryć warstwą farszu z mięsa i pomidorów. Operację powtarzaj do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwą dania będzie oczywiście posypka z tartego sera mozzarella
- Zapiekankę włóż do rozgrzanego na 180 stopni C piekarnika z funkcją termoobiegu i zapiekaj przez 30 minut
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl