Dieta kapuściana - zasady, efekty, przeciwwskazania. Czy to dobra dieta na odchudzanie?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dieta kapuściana - zasady, efekty, przeciwwskazania. Czy to dobra dieta na odchudzanie?

Dieta kapuściana, to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, wykluczających ogromną ilość składników odżywczych. Jest skuteczna, owszem, o ile by wziąć pod uwagę jedynie zrzucone kilogramy, które po zakończeniu diety w pewnej części i tak wrócą. Czy warto katować się tak wykańczającą dla organizmu dietą tylko po to, aby na jakiś czas ujrzeć po tygodniu o kilka kilogramów mniej? No cóż.. decyzja należy wyłącznie dla Ciebie. Dziś opowiemy Ci, na czym polega dieta kapuściana, dla kogo jest, jakie są efekty jej stosowania oraz co można jeść podczas tej diety. Przeczytaj!

Dieta kapuściana – zasady i efekty diety

Dieta kapuściana jest dietą redukcyjną, którą można stosować maksymalnie przez 7 dni i właśnie po takim czasie daje najlepsze rezultaty.

Jest ona o tyle przyjazna, że po ugotowaniu zupy kapuścianej można ją spożywać dosłownie tyle, na ile tylko mamy ochotę. Ale jest tu pewien haczyk. Otóż po jedzeniu tej zupy przed 1 czy 2 dni następnego dnia już naprawdę nie można na  nią patrzeć, a nie wolno rezygnować z jedzenia.

Teoretycznie, dieta kapuściana należy tak naprawdę do diet oczyszczających i pomaga pozbyć się toksyn z wątroby, działa moczopędnie, ułatwia trawienie i wspiera pracę żołądka. Specjaliści jednak radzą, aby to był jedynie wstęp do właściwej diety.

Zasady diety kapuścianej:

  • Dieta ta ma trwać 7 dni
  • Podczas tej diety wolno spożywać tyle zupy kapuścianej, ile tylko się chce i jak często się chce
  • W niektóre dni można też zjeść coś innego: chude mięso, odtłuszczony nabiał (mleko), brązowy ryż, trochę masła, niektóre owoce i część warzyw.

Nietrudno się domyślić, że dieta kapuściana jest dietą niskokaloryczną, a co za tym idzie, jej dzienny limit kalorii zwykle nie przekracza 1000 kcal. To też i efekty tej diety są zdumiewające i obiecuje się, że można schudnąć nawet 5 kilogramów w tydzień.

Dieta kapuściana – co można jeść?

Podczas diety kapuścianej jemy głównie zupę kapuścianą, do której przygotowania potrzeba:

  • Duża główka białej albo włoskiej kapusty,
  • 2 papryczki zielone,
  • 6 sporych cebul,
  • Puszka pomidorów bez cukru, albo około 5-6 świeżych, dojrzałych pomidorów,
  • Seler naciowy,
  • Pieprz i czosnek do smaku. Można też dodać chili.

Do zupy kapuścianej nie dodajemy soli.

Warzywa myjemy, kroimy. Wszystko prócz kapusty podsmażamy na patelni z dosłownie łyżką oliwy. Wrzucamy do garnka, dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości.

dieta kapuściana

Produkty zakazane na diecie kapuścianej

Lista produktów zakazanych na diecie kapuścianej jest naprawdę długa. Nie wolno jeść groszku, buraków czy kukurydzy, a nawet ziemniaków (wyjątkiem jest tylko drugi dzień diety).

Nie można też spożywać bananów, ani tłustych mięs i ryb, oraz tłustego nabiału (w tym mleka) i jaj.

Do listy odrzuconych produktów należy też dopisać kasze i pieczywo no i większość tłuszczy.

Dieta kapuściana – przeciwwskazania

Jest szereg przeciwwskazań dotyczących diety kapuścianej. Kto nie może jej stosować?

  • Kobiety ciężarne, a także te, które karmią piersią,
  • Osoby, które borykają się z Hashimoto,
  • Osoby, które mają problemy z niedoczynnością tarczycy,
  • Cukrzycy,
  • Dzieci a także młodzież.

Generalnie nie jest to najzdrowsza dieta, choć daje świetne efekty. W większości przypadków jednak – krótkotrwałe. Zatem zanim zdecydujesz się na dietę kapuścianą, lepiej najpierw zapytaj o radę dietetyka.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie