Jak przygotować pyszną i sycącą zupę na diecie kapuścianej?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czasami to taka najzwyklejsza zdrowa dieta okazuje się najtrudniejsza do przeprowadzenia. Jeżeli więc mimo ciągłych starań wciąż nie potrafisz na stałe zmienić swoich codziennych nawyków żywieniowych, prawdopodobnie dobrą opcją będzie dla ciebie skorzystanie z gotowego jadłospisu, który jasno ci pokaże, co powinieneś jeść, a czego powinieneś unikać.
Zupa kapuściana krok po kroku
Podstawą tej diety jest - jak sama nazwa wskazuje - zupa kapuściana.
To właśnie ją musisz sobie przygotować w większej ilości, aby potem móc się nią żywić przez przynajmniej kilka dni. Do wykonania takiej zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw:
- dwóch zielonych papryk,
- jednej żółtej papryki,
- jednej czerwonej papryki,
- sześciu cebulek,
- pęczka selera naciowego,
- sześciu pomidorów oraz pieprzu, chili i czosnku.
Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez ok. czterdzieści pięć minut. Pamiętaj tylko, aby zupy w żadnym wypadku nie doprawiać solą. Na diecie kapuścianej ta przyprawa jest absolutnie zakazana.
A dlaczego? Ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, przez co sprawia, że ciało puchnie, a waga wzrasta.
Twoja dieta najprawdopodobniej zakończy się już po tygodniu, jednak to nie znaczy, że po tym czasie wolno Ci wrócić do starych nawyków żywieniowych. Jeżeli chcesz utrzymywać uzyskaną masę ciała, musisz niestety zrezygnować z jedzenia pewnych kalorycznych rzeczy, po które dotąd chętnie sięgałeś.