Placki z kabaczka – przepis na kotlety z kabaczka na słodko lub na słono
(Aktualizacja: 21 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki z kabaczka to ekspresowe danie, które można podawać na wiele sposobów. Mało tego! Zarówno na słono, jak i na słodko! Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, co również jest ogromną zaletą tego przepisu. Jak zrobić szybkie placki z kabaczka?
Reklama
Placki z kabaczka – przepis na szybki obiad
Smak placków z kabaczka to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i danie kojarzące się z późniejszym latem. Dziś jako dorośli myślimy o nich także i w kontekście szybkiego obiadu. W końcu przyrządza się je z kilku składników i to w zaledwie 10 minut! Placki z kabaczka — pyszne, chrupiące i gotowe w kilka chwil.Składniki na kotlety z kabaczka
Do pysznych kotletów z kabaczka nie potrzebujesz wielu składników. W dodatku ich przygotowanie, pokrojenie i utarcie trwa zaledwie chwilkę. To danie zdecydowanie należy do ekspresowych. Jakich dokładnie składników potrzebujesz na kotlety z kabaczka?- 750 g kabaczka
- 3 jajka
- cebula
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić placki z kabaczka?
Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych.Reklama
- Kabaczka umyj, osusz i odetnij końcówki.
- Następnie przekrój go wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Obie części zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubszych oczkach
- Całość posól i odstaw na około 20 minut. W tym czasie cebulę oczyść i pokrój ją w drobną kosteczkę
- Startego kabaczka odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do niego pokrojoną cebulę, jajka, śmietanę, mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Całość dokładnie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj na nią niewielkie porcje ciasta
- Smaż dokładnie z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładaj na przygotowany wcześniej papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Placki z kabaczka – jak podawać?
Placki można podawać na różne sposoby.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Placki z ciecierzycy: Wegetariańskie delikatesy!
Placki z ciecierzycy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one bogate w białko roślinne, błonnik i składniki odżywcze, co czyni je idealnym daniem dla wegetarian, wegan oraz osób poszukujących zdrowszych opcji kulinarnej. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na placki z ciecierzycy, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w ich przygotowaniu.
Placuszki z mascarpone czekają!
Czy kiedykolwiek próbowałeś placuszków z mascarpone? Jeśli nie, to jesteś w odpowiednim miejscu! Placuszki z mascarpone to pyszna i delikatna przekąska, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na te wyjątkowe placuszki, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad. Gotowa na kulinarne przygody? Zaczynamy!
Placuszki serowe - pyszne propozycje na każdą porę dnia
Placuszki serowe to pyszne i sycące danie, które może być idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Dowiedz się jak je przygotować!
Reklama
Reklama
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl