Placki z kabaczka – przepis na kotlety z kabaczka na słodko lub na słono
(Aktualizacja: 21 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki z kabaczka to ekspresowe danie, które można podawać na wiele sposobów. Mało tego! Zarówno na słono, jak i na słodko! Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników, co również jest ogromną zaletą tego przepisu. Jak zrobić szybkie placki z kabaczka?
Reklama
Placki z kabaczka – przepis na szybki obiad
Smak placków z kabaczka to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i danie kojarzące się z późniejszym latem. Dziś jako dorośli myślimy o nich także i w kontekście szybkiego obiadu. W końcu przyrządza się je z kilku składników i to w zaledwie 10 minut! Placki z kabaczka — pyszne, chrupiące i gotowe w kilka chwil.Składniki na kotlety z kabaczka
Do pysznych kotletów z kabaczka nie potrzebujesz wielu składników. W dodatku ich przygotowanie, pokrojenie i utarcie trwa zaledwie chwilkę. To danie zdecydowanie należy do ekspresowych. Jakich dokładnie składników potrzebujesz na kotlety z kabaczka?- 750 g kabaczka
- 3 jajka
- cebula
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić placki z kabaczka?
Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych.Reklama
- Kabaczka umyj, osusz i odetnij końcówki.
- Następnie przekrój go wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Obie części zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubszych oczkach
- Całość posól i odstaw na około 20 minut. W tym czasie cebulę oczyść i pokrój ją w drobną kosteczkę
- Startego kabaczka odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do niego pokrojoną cebulę, jajka, śmietanę, mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Całość dokładnie wymieszaj
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj na nią niewielkie porcje ciasta
- Smaż dokładnie z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładaj na przygotowany wcześniej papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Placki z kabaczka – jak podawać?
Placki można podawać na różne sposoby.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Placki z ciecierzycy: Wegetariańskie delikatesy!
Placki z ciecierzycy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one bogate w białko roślinne, błonnik i składniki odżywcze, co czyni je idealnym daniem dla wegetarian, wegan oraz osób poszukujących zdrowszych opcji kulinarnej. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na placki z ciecierzycy, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w ich przygotowaniu.
Placuszki z mascarpone czekają!
Czy kiedykolwiek próbowałeś placuszków z mascarpone? Jeśli nie, to jesteś w odpowiednim miejscu! Placuszki z mascarpone to pyszna i delikatna przekąska, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na te wyjątkowe placuszki, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad. Gotowa na kulinarne przygody? Zaczynamy!
Placuszki serowe - pyszne propozycje na każdą porę dnia
Placuszki serowe to pyszne i sycące danie, które może być idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Dowiedz się jak je przygotować!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl