Sos czosnkowy w miseczce. Obok leży łyżka i natka pietruszki.
Canva

Sos czosnkowy — jak go zrobić? Trzy domowe przepisy, porady i triki

Jasna, kremowa barwa, ciekawa faktura i smak, który trudno zapomnieć. Domowy sos czosnkowy to prawdziwy hit. Pasuje praktycznie do wszystkiego, nadaje się do podawania na co dzień, jak i od święta czy na imprezę. A przede wszystkim bardzo łatwo go zrobić i jest dużo smaczniejszy od swojej kupnej wersji!
Reklama

Z czym podawać domowy sos czosnkowy?

Lista dań, które można podać z sosem czosnkowym, jest naprawdę długa. Pasuje on do kanapek, pizzy, frytek, sałatek, mięsa z grilla czy pieczonych warzyw. Sprawdza się jako dip czosnkowy, w którym można maczać przekąski na imprezie. Można go podać jako dodatek na przyjęciu, ale znajdzie też zastosowanie w codziennym menu.

Sos czosnkowy w miseczce, obok leży główka czosnku.
Canva

Domowy sos czosnkowy — jak go przyrządzić?

Jak zrobić sos czosnkowy? To nic trudnego. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia są powszechnie dostępne, a w razie czego łatwo też znaleźć dla nich zamienniki. Najważniejszy jest oczywiście świeży czosnek, ale w razie czego można też użyć... czosnek granulowany.

Reklama

Sos czosnkowy — składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku

Jak zrobić sos czosnkowy krok po kroku

Do miseczki należy nałożyć jogurt naturalny, po czym przez praskę wycisnąć czosnek. Dodać szczyptę soli i pieprzu, zamieszać. Następnie posiekać koperek i dodać go do sosu czosnkowego. Na końcu należy dodać majonez. I... gotowe! Nie trzeba robić nic więcej. Oczywiście przepis na sos czosnkowy można w razie potrzeby modyfikować

Najlepszy sos czosnkowy na ostro

Coś idealnego dla osób, które lubią dużo czosnku. Ostry smak doskonale będzie współgrał z różnymi daniami i podkreśli ich wyjątkowość. Trzeba jednak uważać podczas przyrządzania tego sosu — warto pamiętać, że nie każdy lubi ostre smaki.

Dip czosnkowy w małej miseczce.
Canva

Sos czosnkowy na ostro — składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść natki pietruszki

Przepis na sos czosnkowy na ostro

Jogurt wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać trochę soli i pieprzu. Wlać łyżkę soku z cytryny (najlepiej wycisnąć go świeżo przed dodaniem do sosu). Przecisnąć czosnek przez praskę i połączyć z resztą. Na samym końcu posiekać drobno natkę pietruszki i wymieszać z powstałym dipem. Można od razu podawać, ale sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy, jeśli wstawi się go na jakiś czas do lodówki. Wszystko lepiej się "przegryzie".

Jak zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego — wersja dietetyczna

Reklama

Przepis dla osób, które dbają o linię, lub z innych względów zwracają uwagę na liczbę spożywanych kalorii. Poniższa wersja nie zawiera majonezu, jest lekka i smaczna. Odpowiednie zioła i przyprawy idealnie podkreślają smak sosu czosnkowego z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Sos czosnkowy z jogurtem naturalnym — składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • zioła prowansalskie
  • garść świeżej bazylii
  • sok z cytryny

Przepis na sos czosnkowy z dodatkiem jogurtu naturalnego

Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi. Przez praskę przecisnąć 2 ząbki czosnku. Posiekać dokładnie bazylię. Dodać do sosu. Do wszystkiego wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać. Sos czosnkowy jest gotowy do jedzenia!

Sos czosnkowy z koperkiem. Obok ząbki czosnku, cytryna, ogórek.
Canva

Sos czosnkowy — porady

Warto pamiętać o możliwości modyfikowania tych przepisów. Im ostrzejszy sos ktoś lubi, tym więcej ząbków czosnku może dodać. Wiele składników jest opcjonalnych. Można dodawać też inne, niewymienione wcześniej przyprawy, na przykład: oregano, tymianek, pieprz ziołowy.

Trzeba zwrócić uwagę na to, że po jakimś czasie, kiedy składniki się przegryzą, sos staje się ostrzejszy. Dlatego lepiej nie dodawać od razu za dużo czosnku, tylko sprawdzić po jakimś czasie, czy smak jest odpowiedni.

Ząbków czosnku nie trzeba obierać przez przeciśnięciem ich przez praskę. Otaczająca je powłoka nie będzie w tym w żaden sposób przeszkadzała ani nie dostanie się do sosu — zatrzyma się na prasce.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama