Jak ugotować kalafior? Gotowanie kalafiora w wodzie lub na parze
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak ugotować kalafior? Gotowanie kalafiora w wodzie lub na parze

Jak ugotować kalafior – prawdopodobnie nie jedna z Was zadawała sobie to pytanie, dźwigając ciężkie warzywo w torbie z zakupami spożywczymi. Białe różyczki o charakterystycznym kształcie to idealny dodatek do obiadu serwowany zarówno w formie gotowanej, jak i smażonej na maśle z dodatkiem bułki tartej. Zobacz najpopularniejsze i sprawdzone sposoby gotowania kalafiora.

Jak ugotować kalafior w wodzie

Gotowanie kalafiora w wodzie to najbardziej znany sposób przygotowywania tego smacznego i zdrowego warzywa. Możesz go ugotować w całości, jak i w niewielkich kawałkach zwanych powszechnie różyczkami.

Ugotowany kalafior to doskonała warzywna przekąska, ale i również baza do przygotowania wielu wegetariańskich potraw takich jak, chociażby kotlety z kalafiora.

Gotowanie kalafiora w całości

Najprostszy sposób obróbki termicznej białego warzywa, który nie powinien sprawić nikomu najmniejszych problemów. Zakupiony kalafior wystarczy dokładnie oczyścić, obrać z liści i przepłukać pod strumieniem letniej wody.

Kolejnym krokiem jest zagotowanie ok. 3 litrów wody w dużym garnku, a następnie włożenie całego kalafiora do naczynia z wrzącą cieczą. Proces gotowania powinien przebiegać bez użycia pokrywki. Gotujące się warzywo wystarczy doprawić solą i cukrem.

Czas gotowania kalafiora do miękkości to mniej więcej 15-20 minut. Wszystko zależy od wielkości warzywa i przede wszystkim Twoich kulinarnych upodobań. Aby nie rozgotować kalafiora, warto od czasu do czasu kontrolować poziom jego twardości przy użyciu widelca lub noża.

Jak ugotować kalafior w różyczkach

Gotowanie kalafiora w różyczkach nie różni się za wiele od gotowania go w całości. Po oczyszczeniu i umyciu warzywa należy je podzielić na małe różyczki, odcinając grubsze i twarde kawałki.

Podzielony na kawałki kalafior wrzuć do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem. Z uwagi na mniejsze części warzywa czas gotowania skróci się do ok. 10 minut. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już wystarczająco miękki, po prostu go spróbuj.

kalafior podzielony na różyczki canva.com

Gotowanie kalafiora z mlekiem

Jak ugotować kalafior żaby był biały? Nic prostszego! Gotowane w wodzie warzywo może przybrać nieco szarawy odcień.

W celu zachowania jego śnieżno białej barwy wystarczy dodać do wody szklankę mleka, które urozmaici kalafior również w kontekście walorów smakowych. Im więcej mleka, tym bielszy odcień kalafiora i bardziej mleczny posmak.

kalafior smażony na maśle z dodatkiem bułki tartej canva.com

Jak ugotować kalafior na parze

Warzywa gotowane na parze to ciekawa alternatywa do tradycyjnego gotowania, która ma bardzo wiele zalet. Jedną z nich jest to, że kalafior na parze nie wsiąka wody, co pozwala zachować bardziej naturalną i chrupiącą konsystencję.

Czas gotowania kalafiora na parze będzie niestety nieco dłuższy niż ten w przypadku tradycyjnych metod. Po umieszczeniu kawałków warzywa w specjalnym naczyniu czas obróbki termicznej powinien wynosić od 25 do 35 minut.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie