racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami – przepis na drożdżowe placki z jabłkami

Racuchy z jabłkami. Kto z nas ich nie lubi? Kojarzą się z dzieciństwem i potrafią poprawić humor każdemu. Można je podawać na wiele sposobów. Nigdy się nie nudzą! Jaki przepis na racuchy z jabłkami jest najlepszy?
Reklama

Racuchy z jabłkami – przepis tradycyjny

Każdy z nas zna ten smak. Bezsprzecznie kojarzy nam się z dzieciństwem. Pyszne słodko-kwaśne racuchy oprószone cukrem pudrem. Mniam! Ten tradycyjny przepis na racuchy z jabłkami z pewnością przypomni Ci minione lata. Składniki na racuchy z jabłkami:
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • jedno jabłko
  • 25 g drożdży
  • żółtko
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki cynamonu, imbiru i cukru
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
Racuchy z jabłkami – sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę i zrób w niej dołek. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i dodaj żółtko oraz miękkie masło i szczyptę soli. Następnie wlej do mąki. Całość dokładnie, ale delikatnie rozmieszaj drewnianą łyżką. Ciasto pozostaw na około 15 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj ciasto.
Reklama
W każdą porcję włóż kilka kawałeczków surowego jabłka w przyprawach. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.

Z czym podawać racuchy?

Racuchy to danie, które pozornie wydaje się monotonne. Jednak prawda jest taka, że można serwować je na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Raz możesz podać je jedynie z cukrem pudrem, innym razem z sosem owocowym, np. malinowym czy jagodowym. Będą pysznie smakować również w otoczeniu świeżych owoców takich jak jeżyny, borówki czy banan. Niektórzy uwielbiają je także z dodatkiem sosu słony karmel.
racuchy ułożone na talerzyku obok siebie
zdjęcie ilustrujące/Canva

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Ten przepis na racuchy z jabłkami jest szybszy i bez dodatku drożdży.
Reklama
Świetnie sprawdza się, gdy nie masz po pierwsze czasu na gotowanie i po drugie zjadłabyś obiad bez mięsa. Składniki na racuchy bez drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • duże jabłko
Przygotowanie Oddziel żółtka od białek i ubij je z cukrem zwykłym i waniliowym na gładką masę. Następnie dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dolej mleko. Miksuj na gładką masę. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach, odciśnij sok i dodaj do ciasta. Ubij białka i dodaj delikatnie do masy. Całość ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i uformuj placuszki. Smaż na średnim ogniu.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama