Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Reklama
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
Smaczna, szybka i przede wszystkim zdrowa sałatka to świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Jest łatwa w przygotowaniu, co może być swojego rodzaju ukłonem w kierunku osób posiadających minimalne umiejętności kulinarne. Kasza bulgur w połączeniu z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zielone liście świeżego szpinaku jeszcze bardziej podkreślają jej wyjątkowość oraz nadają apetycznego wyglądu.canva.com
Składniki na sałatkę z kaszy bulgur
Sałatka z kaszą bulgur – sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przepłucz w zimnej wodzie, a następnie przesyp do miski i odstaw do wyschnięcia
- Kiedy ugotowana kasza bulgur odparuje i wystygnie dodaj do niej tuńczyka w sosie własnym. Pamiętaj o wylaniu nadmiaru płynów po otwarciu puszki. Składniki dokładnie wymieszaj
- Suszone pomidory posiekaj w cienkie paski lub drobną kostkę i również dodaj do miski z kaszą. Następnie szpinak – liście mogą być zarówno posiekane, jak i porwana na drobne kawałki
- Ostatnim etapem przepisu na sałatkę z kaszy bulgur jest dodanie łyżki oliwy z oliwek oraz doprawienie solą i gruboziarnistym świeżo mielonym pieprzem, który wzniesie dnie na wyższy poziom kulinarny. Możesz oczywiście skorzystać z drobno mielonego pieprzu z saszetki, choć jego aromat znacznie odbiega od tego wydobywającego się z pieprzu mielonego przed dodaniem do potrawy.
canva.com
Sałatka z kaszą bulgur i fetą – przepis
Składniki:Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków
Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl