dynia makaronowa

Jak wykorzystać dynię makaronową w kuchni

Halloween już za nami, lecz z uwagi na fakt, iż sezon na dynie trwa w najlepsze warto zadać sobie pytanie, do czego jeszcze można je wykorzystać. Warzywo utożsamiane z jesienią przede wszystkim w kontekście dekoracyjnym ma również wiele zastosowań kuchennych. Na szczególną uwagę zasługuje dynia makaronowa, która świetnie sprawdzi się w przepisach na warzywny makaron lub dyniową zupę krem.
Reklama

Dynia makaronowa w kuchni - jak gotować dynię makaronową

Gotowanie dyni nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Jednak warto pamiętać o tym, że dynia makaronowa zbudowana jest z cienkich włókien, które po obróbce termicznej rozpadają się na nitki przypominające makaron – stąd też jej nazwa. Dynię makaronową najlepiej gotować w całości w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 30–40 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości warzywa i należy go liczyć od ponownego zagotowania wody. Miękkość dyni możesz kontrolować delikatnie wbijając w nią widelec. Po ugotowaniu dynię przekrój na pół, pozbądź się gniazda nasiennego i przy pomocy łyżki delikatnymi ruchami oddziel nitki miąższu od skóry.
Reklama
makaron z dyni makaronowej
canva.com

Przepisy z dynią makaronową

Dostępne odmiany dyni stwarzają szerokie pole manewru jeśli chodzi o kreatywność w przygotowywaniu posiłków. Niewątpliwie prawdziwym kulinarnym hitem jest makaron z dyni makaronowej, który stanowi idealną alternatywę dla klasycznego makaronu. Dynię wystarczy ugotować i rozdrobnić miąższ. Dynia makaronowa to również doskonała baza do przygotowania ciasta z dynią, zupy krem, czy też warzywnych zapiekanek.
Reklama
Pieczona dynia, mimo iż brzmi banalnie, to jej smak przeniesie Cię w zupełnie inny wymiar kulinarnych przyjemności.
zupa krem z dyni makaronowej
canva.com

Zupa z dyni makaronowej

Składniki na rozgrzewającą zupę krem z dni:
  • 1 dynia makaronowa średniej wielkości
  • 1 kalarepa
  • 1 bulwa selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek imbiru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego (jako alternatywę możesz użyć również białego wina)
  • przyprawy: sól, biały pieprz
  • Zupa z dni krok po kroku:
    1. Dynię oraz pozostałe warzywa należy obrać, pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na oliwie w rozgrzanym garnku
    2. Dodaj masło i w momencie jego roztopienia zalej zawartość garnka bulionem, przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
    3. Gdy warzywa będą już miękkie wyłącz ogień i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj całość do uzyskania kremowej konsystencji
    4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę krem z dyni makaronowej możesz podawać z ryżem lub grzankami
    Smacznego!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama