rodzaje dyni

Hokkaido, piżmowa, makaronowa. Jakie są najpopularniejsze rodzaje dyni

Dynia przybyła do Europy z terenów amerykańskich i liczy kilkadziesiąt różnych odmian oraz gatunków. Hokkaido, piżmowa, makaronowa - to rodzaje dyni różnią się od siebie przede wszystkim kształtem, rozmiarem oraz kolorem. Warto również pamiętać o tym, że nie wszystkie dynie są jadalne i niektóre z nich sprawdzą się tylko jako idealne jesienne dekoracje.
Reklama

Najpopularniejsze rodzaje dyni

  • Dynia piżmowa – jedna z najbardziej charakterystycznych dyń za sprawą dość nietypowego kształtu przypominającego gruszkę. Występuje w odcieniu jasnopomarańczowym lub jasnożółtym. Jej waga nie przekracza zazwyczaj 3 kg, więc nie jest to odmiana osiągająca ekstremalne rozmiary
  • Dynia makaronowa – to niewielka dynia przypominająca kształtem bakłażana. Nazwa nie jest oczywiście przypadkowa, gdyż miąższ warzywa po ugotowaniu rozpada się na nitki przypominające makaron. To niewątpliwy faworyt w kuchni podczas przygotowywania makaronowych dań bez glutenu. Trudno napotkać ją w jednolitym kolorze. Żółta lub zielona skórka pokryta jest zazwyczaj przebarwieniami podobnymi do tych z cukinii
  • Dynia hokkaido – to również jedna z mniejszych odmian, a jej optymalna waga to 2-3,5 kg. Intensywny i głęboki pomarańczowy lub czerwony kolor skórki oraz kształt przypominający główkę cebuli sprawia, że nie sposób pomylić ją z innym gatunkiem
  • Dynia zwyczajna – chyba najbardziej rozpoznawalna ze wszystkich występujących odmian. Okrągła o regularnym kształcie i żywym pomarańczowym kolorze. Jej wnętrze to włóknisty miąższ oraz pestki, które po wysuszeniu są bardzo wartościowym i pełnym witamin pokarmem. Idealna do zup, koktajli oraz dyniowych przetworów.
  • dynia piżmowa przekrojona na pół
    canva.com

    Jakie są rodzaje dyni jadalnej

    Dynia w kuchni to bardzo funkcjonalne warzywo i znakomita baza do przygotowania wielu kreatywnych i przede wszystkim zdrowych dań.
    Reklama
    Dyniowe zupy krem, makarony z dyni, czy też pieczona dynia z piekarnika to świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Najpopularniejsze rodzaje dyni, które można jeść to:
  • Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
  • Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
  • Dynia piżmowa (Cucurbita moschata)
  • Dynia hokkaido
  • Dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia)
  • dynie hokkaido
    canva.com

    Dynie niejadalne - idealna dekoracja

    Dynie ozdobne można rozpoznać po gorzkim smaku, który jest spowodowany wysoką zawartością niebezpiecznej dla ludzkiego zdrowia substancji o nazwie – kukurbitacyna.
    Reklama
    Test smaku zaleca się wykonać przed obróbką termiczną, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury gorzki smak zostaje zneutralizowany. Dynie niejadalne są zazwyczaj nieco mniejszych rozmiarów od tych, które jeść można. Najpopularniejsze rodzaje dyni ozdobnych to:
  • Autumn Wings
  • Speckled Swan
  • Schwanenhals
  • Bicolor Pear
  • Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama