sałatka z buraka

Sałatka z burakiem – przepis na szybką sałatkę na dwa sposoby

Sałatka z burakiem to zdrowa i pożywna propozycja nie tylko na przystawkę, ale również jako danie główne – z odpowiednimi dodatkami. My, polecamy szczególnie tę w wersji: carpaccio z buraka. Kolorowa, pyszna i naprawdę chwytająca za serce i pieszcząca podniebienia. Jak zrobić sałatkę z burakiem i fetą? Czy można ją jakoś modyfikować? Koniecznie sprawdź!
Reklama

Sałatka z burakiem i fetą – szybki przepis

Tak naprawdę, to do buraka pasuje każdy ser. Przy sałatce z buraka w opcji – carpaccio – warto wybrać po prostu ser twardy. Nawet w przypadku fety. Ta nieoryginalna, to po prostu ser sałatkowy. Feta ma inną twardość, konsystencję, a nawet smak – ta oryginalna zdecydowanie na plus. A co będzie nam potrzebne do przygotowania sałatki z burakiem i fetą?
  • Kilka średnich, ugotowanych buraków
  • Umyta sałata - rukola
  • Ser feta (lub na przykład ser kozi
  • Ulubione orzechy (piniowe, włoskie , a może jakiś mix?)
  • Sok z cytryny
  • Oliwa – może być smakowa
sałatka z burakiem
canva.com
Sałatka z burakiem i fetą – przygotowanie Jeśli nie udało Ci się kupić ugotowanych buraków, to ugotuj je samodzielnie w delikatnie osolonej wodzie.
Reklama
Ostudź je, obierze i pokrój w naprawdę cieniutkie plasterki. Możesz w tym celu wykorzystać obieraczkę do warzyw, albo po prostu tarkę. Plastry buraczków ułóż na dużych talerzach. Na to nałóż sporo umytej rukoli. Na rukolę wyłóż pokrojony ser feta (lub inny). Pa patelni podpraż orzechy – aż do zrumienienia. Wyłóż je na sałatkę. Skrop ją oliwą i sokiem z cytryny.

Przepis na sałatkę z burakiem i jajkiem

Ta sałatka to doskonały dodatek na przykład do grilla. A przecież jeśli chodzi o grillowanie, to wcale nie ogranicza nas pora roku. Można upiec mięso czy kiełbaski na domowym grillu, albo po prostu odpalić grilla na tarasie. Co będzie nam potrzebne do przygotowania sałatki z burakiem i jajkiem?
  • 200 gram buraczków startych na tarce o dużych oczkach
  • 5 jajek
  • Groszek zielony w puszce – około pół puszki
  • 2 kiszone ogórki i 2 małosolne
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo.
Reklama
Studzimy je, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Ogórki również siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy je do miski, dodajemy jajka, buraczki, odsączony groszek. Z majonezu i jogurtu robimy sos. Zalewamy nim pozostałe składniki. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce. Można też pokusić się o dodanie do niej startego, kwaskowego jabłka. A buraczki dodane do sałatki mogą być z octu. Pozostaje nam życzyć SMACZNEGO!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama