pasta z awokado

Pasta z awokado – przepisy na domowe guacamole do kanapek

Pasta z awokado znana również jako guacamole to znakomity dodatek do kanapek, tradycyjnych meksykańskich nachos, ryb, czy też grillowanego mięsa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, lecz bardzo efektowna pasta, która za sprawą wyjątkowych walorów smakowych doskonale wpisuje się w menu imprezowych przekąsek lub rodzinnych spotkań. Wyjaśniamy jak zrobić pastę z awokado w tradycyjnym meksykańskim stylu.
Reklama

Przepis na tradycyjną pastę z awokado

Składniki na guacamole:
  • 2 średniej wielkości miękkie awokado
  • jeden pomidor malinowy
  • 1 biała cebula
  • pół limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej kolendry
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz
  • Jak zrobić pastę z awokado krok po kroku:
    1. Obrane awokado bez pestki wrzuć do miski i delikatnie rozgnieć przy użyciu widelca. Kupując owoce pamiętaj, aby wybierać tylko miękkie i dojrzałe sztuki
    2. Pomidora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i delikatnie przemieszaj
    3. Następnymi składnikami, które należy dodać to sok wyciśnięty z połówki limonki oraz jedna łyżka oliwy z oliwek
    4. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj widelcem do uzyskania pasty o kremowej konsystencji
    5. Przed podaniem posyp pastę poszatkowanymi liśćmi świeżej kolendry
    pasta z awokado gotowa do podania
    canva.com

    Pasta z awokado i jajka – przepis

    Składniki:
  • jedno duże awokado
  • dwa jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • jedna łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz
  • Przygotowanie: Awokado obierz ze skóry i oddziel od pestki, a następnie wrzuć do głębokiej miski.
    Reklama
    Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj łyżkę majonezu oraz oliwy i przy użyciu blendera ubijaj całość do uzyskania gładkiej masy. Oczywiście użycie blendera nie jest konieczne. Zawartość miski możesz wymieszać ręcznie, dzięki czemu uzyskasz konsystencję podobną do tej z klasycznej pasty jajecznej. Gotową pastę z awokado i jajka dopraw do smaku solą i pieprzem według własnych preferencji smakowych.
    kanapki z pastą awokado  pomidorami i mozzarellą
    canva.com

    Z czym jeść guacamole?

    Pasta z awokado idealnie sprawdzi się jako zamiennik masła do kanapek lub sos do chipsów, co będzie zdecydowaniem lepszym wyborem dla Twojego zdrowia.
    Reklama
    Jednak najlepszym połączeniem jest guacamole z kukurydzianymi nachos! Smak tej tradycyjnej meksykańskiej przekąski sprawi, że poczujesz się jak w Mexico City! Oczywiście to nie jedyne propozycje na wykorzystanie pasty z awokado. To również świetny składnik do dań rybnych lub grillowanego mięsa. Zachęcamy do eksperymentowania i samodzielnego poszukiwania nowych wrażeń kulinarnych.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama