Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.
Reklama
Jak zrobić zupę gulaszową z wołowiny
Zupa gulaszowa nie jest potrawą, która wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. To łatwe w przygotowaniu danie i najzwyczajniej w świecie nie da się go popsuć. Jednak dla bezpieczeństwa uważaj z przyprawami takimi jak sól, czy ostra papryka. Lista składników choć długa, to żadna z pozycji nie jest na tyle egzotyczna, by trudno było ją znaleźć w osiedlowym sklepie spożywczym. Składniki według przepisu Ani Starmach- 700 g mięsa wołowego (może być łopatka wołowa)
- 200 ml czerwonego wina
- 2500 ml warzywnego bulionu (w ostateczności może być woda)
- 500 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 czerwone papryki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- olej lub oliwa z oliwek
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 4 ziarna ziela anielskiego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
canva.com
Zupa gulaszowa według przepisu Ani Starmach krok po kroku
Najlepszym naczyniem do gotowania zupy gulaszowej jest duży garnek z bardzo grubym dnem, jednak jeśli takim nie dysponujesz, to wybierz z kuchennej szafki największe naczynie do gotowania.Reklama
- Mięso z łopatki wieprzowej pokrój w kostkę średniej wielkości, natomiast pieczarki na ćwiartki
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz się rozgrzeje podsmaż na nim pieczarki i odłóż do osobnej miski
- Do garnka ponownie dodaj dwie łyżki tłuszczu, a następnie drobno posiekaną cebulę oraz czosnek – podsmażaj mieszając aż do momentu zeszklenia
- Kolejnym składnikiem jest wołowina oraz papryka (słodka i ostra), które należy dodać do podsmażonej cebuli i czosnku. Podsmażaj mięso przez chwilę starając się, aby jego kawałki zostały opieczone z każdej strony
- Wlej czerwone wino i zamieszaj zawartość naczynia. Po kilku minutach gdy większość płynu wyparuje dodaj koncentrat pomidorowy oraz bulion
- Przyszedł czas na resztę składników: marchewkę i pietruszkę, które musisz tylko obrać ze skórki (nie krój ich), pokrojoną w paski papryka oraz resztę przypraw: liście laurowe, ziele angielskie
- Gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodaj podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. To również dobry moment na ostateczne doprawienie bogracza solą i pieprzem
- Po wymieszaniu gotuj całość jeszcze przez 45 minut
- Przed podaniem wyjmij z garnka ugotowaną marchew oraz pietruszkę i pokrój je w plasterki, które wylądują ponownie w zupie
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Charczo - Gruzińska zupa gulaszowa
Charczo to tradycyjna gruzińska zupa gulaszowa, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni, rozgrzewając nasze ciała i dodając energii. Przygotowanie charczo może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi nasze starania. W tym artykule przedstawimy przepis na charczo oraz podzielimy się poradami dotyczącymi podawania tego wyjątkowego dania.
Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Hit na jesień
Jesień to czas, kiedy marzymy o ciepłych i aromatycznych daniach. Nie ma nic lepszego, niż rozgrzewająca zupa gulaszowa, która doskonale komponuje się z chłodniejszymi dniami. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na tę wyjątkową potrawę, która zachwyci Wasze podniebienia i ogrzeje Wasze serca.
Zupa gulaszowa, która zachwyca!
Zupa gulaszowa to jedno z najpopularniejszych dań węgierskiej kuchni, które swoją popularność zyskało na całym świecie. To idealna propozycja na jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy ciepłych i aromatycznych potraw. Tradycyjnie przygotowywana na świeżym powietrzu przez pasterzy, z czasem zyskała miano potrawy dla całej rodziny. W dzisiejszych czasach najczęściej gotuje się ją w dużych garnkach w domowym zaciszu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl