tradycyjne potrawy wigilijne kresowe

Tradycyjne potrawy wigilijne na Kresach Wschodnich

Tradycyjne potrawy wigilijne na kresach wschodnich różnią się nieco od tego, co spotykamy spotkać na stołach podczas wigilijnej wieczerzy w Polsce. Jednak mimo wszystko wiele nas łączy, co nie powinno być dla nikogo żadnym zaskoczeniem. Czym w takim razie charakteryzuje się wigilijna kuchnia na Kresach Wschodnich? Wyjaśniamy jak wyglądają świąteczne stoły u naszych wschodnich sąsiadów.
Reklama

Tradycyjne potrawy na Wigilię

Magia Świąt polega nie tylko na odpakowywaniu prezentów, przystrajaniu choinki i śpiewaniu kolęd. To także przepyszne tradycyjne potrawy wigilijne, które najlepiej smakują tylko 24 grudnia. Na polskich stołach ląduje 12 potraw, które wprawdzie różnią się od siebie w poszczególnych regionach naszego kraju, ale z reguły można spotkać podobny zestaw dań.
  1. zupa grzybowa
  2. makowiec
  3. barszcz czerwony z uszkami
  4. kompot z suszonych owoców
  5. karp
  6. pierogi z kapustą i grzybami
  7. gołąbki z kaszą i grzybami
  8. kapusta z grochem lub z grzybami
  9. śledzie w śmietanie i cebuli
  10. łazanki z kapustą
  11. sałatka jarzynowa lub śledziowa
  12. pierogi ruskie
Istnieją regiony Polski, w których zdecydowana większość potraw wigilijnych opiera się na rybach i ich różnych formach przygotowania.
Reklama
Wpływ ma na to z całą pewnością rodzinna tradycja, ale także inspiracje innymi kulturami. Kluczowe natomiast jest to, aby dania był postne.
pierogi wigilijne w polsce i na kresach
canva.com

Tradycyjne potrawy wigilijne kresowe

Skupiając się na Kresach, mamy na myśli Litwę, Białoruś i Ukrainę, więc obszar, który jest rozległy, a co za tym idzie, ciężko wyodrębnić wszystkie tradycyjne potrawy wigilijne kresowe, którymi delektują się mieszkańcy w czasie świąt. Wybraliśmy dla Was te najpopularniejsze, które powtarzają się we wspomnianych państwach i mają najdłuższą historię.
  • Śledź po wileńsku z sosem z borowików
  • Placki z masy śledziowo-ziemniaczanej z dodatkiem jabłka i cebuli
  • Karp zapiekany w śmietanie
  • Wigilijny kisiel żurawinowy
  • Strucle na migdałowym lub makowym mleku
  • Zupa migdałowa
kutia wigilijna na kresach wschodnich
canva.com

Kresowa potrawa wigilijna znana także w Polsce

Daniem, które pojawia się zarówno na Kresach jak i w Polsce, jest kutia, czyli potrawa przygotowana z pszenicy, bakalii, migdałów, rodzynek i miodu.
Reklama
Cały czas podaje się ją w czasie Wigilii na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie i Podkarpaciu.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama