Tradycyjne potrawy wigilijne na Kresach Wschodnich
Tradycyjne potrawy wigilijne na kresach wschodnich różnią się nieco od tego, co spotykamy spotkać na stołach podczas wigilijnej wieczerzy w Polsce. Jednak mimo wszystko wiele nas łączy, co nie powinno być dla nikogo żadnym zaskoczeniem. Czym w takim razie charakteryzuje się wigilijna kuchnia na Kresach Wschodnich? Wyjaśniamy jak wyglądają świąteczne stoły u naszych wschodnich sąsiadów.
Reklama
Tradycyjne potrawy na Wigilię
Magia Świąt polega nie tylko na odpakowywaniu prezentów, przystrajaniu choinki i śpiewaniu kolęd. To także przepyszne tradycyjne potrawy wigilijne, które najlepiej smakują tylko 24 grudnia. Na polskich stołach ląduje 12 potraw, które wprawdzie różnią się od siebie w poszczególnych regionach naszego kraju, ale z reguły można spotkać podobny zestaw dań.- zupa grzybowa
- makowiec
- barszcz czerwony z uszkami
- kompot z suszonych owoców
- karp
- pierogi z kapustą i grzybami
- gołąbki z kaszą i grzybami
- kapusta z grochem lub z grzybami
- śledzie w śmietanie i cebuli
- łazanki z kapustą
- sałatka jarzynowa lub śledziowa
- pierogi ruskie
Reklama
canva.com
Tradycyjne potrawy wigilijne kresowe
Skupiając się na Kresach, mamy na myśli Litwę, Białoruś i Ukrainę, więc obszar, który jest rozległy, a co za tym idzie, ciężko wyodrębnić wszystkie tradycyjne potrawy wigilijne kresowe, którymi delektują się mieszkańcy w czasie świąt. Wybraliśmy dla Was te najpopularniejsze, które powtarzają się we wspomnianych państwach i mają najdłuższą historię.- Śledź po wileńsku z sosem z borowików
- Placki z masy śledziowo-ziemniaczanej z dodatkiem jabłka i cebuli
- Karp zapiekany w śmietanie
- Wigilijny kisiel żurawinowy
- Strucle na migdałowym lub makowym mleku
- Zupa migdałowa
canva.com
Kresowa potrawa wigilijna znana także w Polsce
Daniem, które pojawia się zarówno na Kresach jak i w Polsce, jest kutia, czyli potrawa przygotowana z pszenicy, bakalii, migdałów, rodzynek i miodu.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl