wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa Ewy Wachowicz – tradycyjny przepis na grzybową 

Wigilijna zupa grzybowa to tradycyjne świąteczne danie, bez którego trudno sobie wyobrazić tę wyjątkową wieczerzę. Delikatna i esencjonalna zupa z leśnych grzybów jest jedną z najpopularniejszych potraw bożonarodzeniowych zaraz obok barszczu z uszkami. Receptura babci jest oczywiście najlepsza, lecz przepis na zupę grzybową Ewy Wachowicz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyprobuj go sama!
Reklama

Wigilijna zupa grzybowa Ewy Wachowicz

Zupa grzybowa na wigilię może być przygotowywana na kilka różnych sposób. Przepis nie jest skomplikowany, więc może być dowolnie modyfikowany. Jakie grzyby będą najlepsze na zupę? Najwięcej smaku i aromatu mają oczywiście podgrzybki oraz borowiki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z innych gatunków. Popularna blogerka kulinarna Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na wigilijną zupę grzybową. Danie smakuje tak obłędnie, że nie można przejść obok niego obojętnie!

Klasyczna zupa grzybowa – składniki

Lista składników nie jest nadwyraz wymagająca, no może poza leśnymi grzybami, ale domyślam się, że odpowiednio wcześniej uzbroiłaś się w świąteczne zapasy suszonych darów lasu. Zatem co jest potrzebne do ugotowania grzybowej na wigilię?
  • 0,5 kg leśnych grzybów
  • 75 ml czerwonego półsłodkiego wina porto
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
suszone grzyby na wigilijną zupę
canva.com

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową

Grzybowa Ewy Wachowicz jest nie tylko smaczna, ale i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli ugotujesz wcześniej bulion warzywny, to tradycyjna zupa z suszonych grzybów powinna być gotowa w nie więcej niż 30 minut.
Reklama
Przygotowanie krok po kroku
  1. Zacznij od ugotowania warzywnego bulionu oraz namoczenia suszonych grzybów. Składniki na bulion: marchewka, pietruszka, seler oraz por. Postara się uzyskać jak najbardziej esencjonalny wywar
  2. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulkę. Mieszaj co chwilę, aby nie dopuścić do jej przypalenia, ponieważ może to wpłynąć na gorzki posmak zupy
  3. Następnie dodaj pokrojone na niewielkie kawałki grzyby, przemieszaj całość i podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przerzuć do warzywnego bulionu
  4. Na patelnię wlej 75 ml półsłodkiego porto i poczekaj aż cały alkohol wyparuje pod wpływem temperatury. Przy pomocy drewnianej łyżki zbierz z patelni wszystkie smaki pozostałe po grzybach i cebuli
  5. Wino z patelni przelej do garnka z wywarem i grzybami, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut
  6. Na koniec zupę należy doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem dla uzyskania lepszego aromatu oraz zabielić śmietaną. Przed podaniem posyp talerz drobno posiekaną natką pietruszki
Smacznego!
Reklama
Źródło: Tekst został opracowany na podstawie przepisu ze strony ewawachowicz.pl
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama