Wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu – jak go przygotować
Barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu jest jedną z najważniejszych potraw w czasie świątecznej wieczerzy. Nie wymaga wielogodzinnych przygotowań, jest pyszny i idealnie smakuje z wieloma postnymi daniami, które tego dnia znajdują się na stole. Przepis na wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu będzie dla Ciebie zbawienny, jeśli nie chcesz zaprzątać sobie głowy buraczanym zakwasem.
Reklama
Czerwony barszcz wigilijny – tradycyjna receptura bez zakwasu
Tradycyjne potrawy wigilijne trudno wyobrazić sobie bez aromatycznego czerwonego barszczu, który tego dnia smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest banalnie łatwy, natomiast jego wykonanie zajmie Ci wiele czasu, ponieważ nie musisz przygotowywać zakwasu z buraków. Pamiętaj, że do wigilijnego barszczu nie należy dodawać śmietany – to konieczne jeśli chcesz zachować jego wyjątkowy burgundowy kolor. Składniki (6 porcji):- 1,5 kg buraków
- 2 pietruszki
- 3 średnie marchewki
- cebula
- pół selera
- biała część pora
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 litra wody
- łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- opcjonalnie: kilka suszonych grzybów, majeranek, 3 łyżki octu spirytusowego
canva.com
Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu
- Najpierw zajmij się włoszczyzną. Obierz ją, dokładnie umyj i pokrój w duże kostki. Włóż warzywa do garnka
- Do garnka dodaj obrany czosnek, a także liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
- To, co jest w garnku, zalej 2,5 litrami wody. Oczywiście gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut
- Podczas gdy bulion będzie się gotować, umyj buraki, a następnie pokrój je w grubsze plastry
- Pokrój grzyby w kostkę
- Po upływie 30 minut dodaj buraki i grzyby do garnka. W tym samym czasie dolej łyżkę octu. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu
- Po pół godziny dodaj szczyptę cukru, soli i pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać także majeranek
Reklama
Z czym podawać wigilijny barszcz czerwony
Barszcz czerwony można podawać z krokietami z kapustą i grzybami, uszkami czy łazankami. Rzadko spotyka się, aby tę potrawę podawano z pierogami. W niektórych domach barszcz serwowany jest w kubku, aby go pić. Niezależnie od tego, z czym go zostawisz, zawsze będzie smakować wybornie. To danie, bez którego wieczerza wigilijna nie może się odbyć.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl