Wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu – jak go przygotować
Udostępnij Google News
Kuchnia

Wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu – jak go przygotować

Barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu jest jedną z najważniejszych potraw w czasie świątecznej wieczerzy. Nie wymaga wielogodzinnych przygotowań, jest pyszny i idealnie smakuje z wieloma postnymi daniami, które tego dnia znajdują się na stole. Przepis na wigilijny barszcz czerwony bez zakwasu będzie dla Ciebie zbawienny, jeśli nie chcesz zaprzątać sobie głowy buraczanym zakwasem.

Czerwony barszcz wigilijny – tradycyjna receptura bez zakwasu

Tradycyjne potrawy wigilijne trudno wyobrazić sobie bez aromatycznego czerwonego barszczu, który tego dnia smakuje zupełnie inaczej.

Przepis jest banalnie łatwy, natomiast jego wykonanie zajmie Ci wiele czasu, ponieważ nie musisz przygotowywać zakwasu z buraków. Pamiętaj, że do wigilijnego barszczu nie należy dodawać śmietany – to konieczne jeśli chcesz zachować jego wyjątkowy burgundowy kolor.

Składniki (6 porcji):

  • 1,5 kg buraków
  • 2 pietruszki
  • 3 średnie marchewki
  • cebula
  • pół selera
  • biała część pora
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
  • łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybów, majeranek, 3 łyżki octu spirytusowego

barszcz czerwony na kolację wigilijną bez zakwasu canva.com

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny bez zakwasu

  1. Najpierw zajmij się włoszczyzną. Obierz ją, dokładnie umyj i pokrój w duże kostki. Włóż warzywa do garnka
  2. Do garnka dodaj obrany czosnek, a także liście laurowe, pieprz i ziele angielskie
  3. To, co jest w garnku, zalej 2,5 litrami wody. Oczywiście gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut
  4. Podczas gdy bulion będzie się gotować, umyj buraki, a następnie pokrój je w grubsze plastry
  5. Pokrój grzyby w kostkę
  6. Po upływie 30 minut dodaj buraki i grzyby do garnka. W tym samym czasie dolej łyżkę octu. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu
  7. Po pół godziny dodaj szczyptę cukru, soli i pieprzu. Opcjonalnie możesz dodać także majeranek

Ważna wskazówka: przygotuj barszcz dzień wcześniej i odstaw go do lodówki. Dzięki temu jego smak i aromat zyska wyjątkowego niepowtarzalnego wymiaru.

Z czym podawać wigilijny barszcz czerwony

Barszcz czerwony można podawać z krokietami z kapustą i grzybami, uszkami czy łazankami. Rzadko spotyka się, aby tę potrawę podawano z pierogami. W niektórych domach barszcz serwowany jest w kubku, aby go pić.

Niezależnie od tego, z czym go zostawisz, zawsze będzie smakować wybornie. To danie, bez którego wieczerza wigilijna nie może się odbyć.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie