Pierniczki korzenne. Jak przygotować aromatyczne świąteczne ciasteczka?
Złociste i pachnące miodem, kruche i lekko pikantne – takie powinny być idealne pierniczki świąteczne. Chrupane w zimowe wieczory do herbaty z cytryną i ulubionego serialu rozgrzeją i wprawią w dobry nastrój. Najpyszniejsze aromatyczne ciasteczka powstaną gdy przed upieczeniem dodasz do nich miks egzotycznych przypraw.
Reklama
Pachnące pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja
Pieczenie pierniczków najlepiej rozpocząć kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, ponieważ ciastka z większości przepisów potrzebują czasu, by "dojrzeć", a więc nieco zmięknąć. Nie powinno to jednak sprawiać problemu – unoszący się w domu zapach miodu i przypraw wprawia w świąteczny nastrój lepiej niż jakakolwiek świąteczna piosenka.Canva
Pierniczki korzenne – jak przygotować pachnące bożonarodzeniowe ciastka?
Wszystkie składniki ciasteczek powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło warto wyjąć z lodówki na ok. 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia.Reklama
Składniki
-
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawy
-
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 0,5 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
1.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pierniczki? Miękkie i pulchniutkie!
Jeśli szukasz przepisu na pyszne, miękkie i pulchniutkie pierniczki, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym artykule podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem na domowe pierniczki, które rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest proste i przyjemne, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci.
Jak przechowywać pierniczki?
Pierniczki świąteczne to małe, wykrawane ciasteczka, którymi raczymy się na Boże Narodzenie. Pieczemy je według staropolskiej receptury, według której są one twarde po upieczeniu. Muszą poleżeć, żeby zmiękły i stały się smaczne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej upiec pierniczki na święta. Doradzamy, gdzie, w czym i jak przechowywać pierniczki świąteczne, aby były gotowe i smaczne na święta.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl